Читање Светог писма доноси свако добро, какво се може замислити!

0
2892
Прегледа
citanje-svetog -pisma.jpg
Foto: web-tribune.com

Не тражи другог учитеља, имаш реч Божију, нико те тако неће поучити, као она. Други учитељ често много скрива, нешто из славољубља, нешто из зависти.

Постигне ли те жалост? Прибегавај Светом Писму, као суду напуњеном целебном материјом. Деси ли ти се штета, смрт, губитак ближњих? Из њега црпи утеху у својој несрећи. Или боље, не само прибегавај му  него га усвајај и чувај у своме уму.

Од незнања Светог писма долази свако зло . Ми излазимо на рат без оруђа, и како да се спасемо? Са Светим писмом лако се спасти, а без њега немогуће је. 

Sveto-pismo.jpg
Foto: www.patrijarsija-puo.rs

Читање Светог писма може да пружи највећу поуку. Зато су и описане не само добродетељи светитеља нео и њихови греси, да бисмо ове последице избегавали, а првима подржавали. Али то није све. Божанско писмо показује ти да су и праведници често падали, и грешници показивали велико поправљање, да бисмо се  и од једних и од других поучили, да се праведни не би предавали безбрижности. Видећи да су и праведници падали, а грешници покајали да не би очајавали, знајући како су се многи грешници покајали и достигли највиши степен добродетељи.

Свети писмо искорењује трње греха, чисти њиву, сеје семе побожности и доводи плод до зрелости.

Велики губитак за спасење је – не знати ништа од божанских уредаба. Ово незнање  породило је јереси, навело на развратни живот; оно је све тумбе окренуто.

Долазите што чешће у храм и пажљиво слушајте читање Светог писма, а и код куће чешће га узимајте у руке и са усрђем извлачите из њега корист за себе. Велико је благо читање Светог писма. Оно умудрава душу, преноси ум на небо, орапсоложава човека на захвалност Богу, оно му не допушта да има страст према чему било овоземаљаском,оно приволева наш ум да постајано обитава на небесесима побуђује нас на добродетељи.

Свето писмо – Духовна апотека

Свето писмо јесте духовна апотека, и којој је милосрдни Отац небески ради нас сакрио различите лекове. Јер у душама нашим имамо разноврсне немоћи и болести, па ради тога имамо потребу за различитим лековима, што све у Светом писму наилазимо. Тамо је сакривен савет ономе који се колеба, и онима који не знају – знање и мудрост, и ожалошћенима – утеха. Јер, Бог, по своме милосрђу, овакоме потребно у Светом писму показује и предлаже.

Извор: Књига „Азбука спасења“ /протојереј Живан Маринковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here