Црква брвнара у Дубу

0
3102
Прегледа
Crkva_Brvnara_u_Dubu
Црква у селу Дуб - фото: Википедија

Црква брвнара у селу Дуб код Бајине Баште је једна од најстаријих у Србији када је реч о таквој врсти градње.

Историја цркве у Дубу

Ова црква је саграђена 1792. године а обновљена 1828. Храм је подигнут на темљима старије богомоље. Верује се да у периоду када је манастир Рача био у рушевинама ова црква је заузимала водећу улогу духовног средишта овог краја. Градитељи овог храма нису се потписали и тако су остали непознати до данас. Готово је сигурно да је Хаџи Мелентије Стефановић имао удела у грађењу цркве у Дубу. Хаџи Мелентије је у то време био архимандрит манастира Рача и један од вођа Првог српског устанка.

Овакве дрвене цркве су често грађене далеко од очију Турака. Неретко ни мештани суседних села нису знали за њихово постојање. Оне су се лако могле преместити и због тога су у народној традицији остале упамћење као летеће цркве.

Током Првог светског рата у пожару који је подметнула Аустроугарска војска изгорела је комплетна архива.

unutrsnjost crkve u Dubu
Унутрашњост цркве у Дубу – фото: Википедија

У овој малој цркви која није толико позната имамо веома занимљиву збирку икона. Ове иконе су насликане у Русији у провинцијским радионицама крајем 18. и почетком 19.века. Обзиром да је Црква брвнара у Дубу дуго била метох манастира Рача до 1885. године велики део икона из тог манастира је додељен дупској цркви.

Ова црква је посвећена Вазнесењу Христовом и налази се у оквиру Епархије жичке. Данас се налази под заштитом Републике Србије као културно добро од изузетног значаја.

Локација цркве у Дубу

Црква се налази на 10км од Бајине Баште.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here