Црква као из бајке код Владичиног Хана

0
3337
Прегледа
Crkva-u-drvetu.jpg
Foto: Printscreen/ Twitter/ Marko Kraljević

Црква је дуго била скривена од јавности, до пре неколико година, док је нису открили.

Минијатурна богомоља Светог Пантелејмона се налази у шуми у селу Јовац код Владичиног Хана. Данас ова црквица у дрвету привлачи велику пажњу верника и туриста из свих крајева  Србије.

www.vladicinhan.org.rs

Необични православни храм у утроби великог храста, у којем само три верника могу да се помоле Богу и запале свеће, изградио је 1991. уз помоћ зачуђених мештана Јован Крстић из Јовца. Испричао је мештанима да је сањао како у култном дрвету православне митологије гради цркву. Многи мештани испрва су помислили да Крстић с њима збија шале, али су прионули на посао.

Јован Крстић није више међу живима и мештани га се сете када за верских празника уђу у необичну богомољу – прича Драган Величковић из Јовца.

Светињу у дубини шуме у Јовцу стотинак сељана у позној јесени живота доживљава као божјих руку дело. Они добро знају да се храст сматра светим дрветом. Цркву у стаблу храста, која делује као нестварна кућица из епске фантастике, освештао је тадашњи сеоски свештеник Љуба Новковић.

Драган Младеновић подсећа да је Јовац познат од 1977. године по ерозији земљишта и хидролошком феномену настанка истоимених језера. Као последица катастрофалног незапамћеног клизишта стенске масе су после десетодневног клизања створиле групу од шест језера која су омиљено стециште љубитеља нетакнуте природе и спортских риболоваца.

Локација села Јовац на мапи:

Извор: www.juznasrbija.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here