Црква Рођења Пресвете Богородице у селу Новаци (Уб)

0
2942
Прегледа
crkva-rodjenja-presvete-borodice-u-novacima.jpg
Crkva rođenja Presvete Bogorodice u selu Novaci kod Uba Foto: Slobodan Ivetic

У шумовитом пределу села Новаци у општини Уб смештена је Црква посвећена рођењу Пресвете Богородице. Црква припада Епархији ваљевској.

Историја Цркве у Новацима

Црква је саграђена 1857. године на месту старије манастира за који се верује да је изграђен почетком 18. века. Опстала је толико дуго нетакнута иако је читав крај неколико пута разаран од стране Турске, Аустроугарске и касније Немачке војске.

Ова црква је јединствена по чувеним фрескама познатог руског иконописца Андреја Васиљевича Биценка. Наиме овај храм поседује нешто што нема ниједан храм у Србији и по чему је овај храм уврштен у светске енциклопедије.
Руски иконописац је у овој цркви осликао композицију на којој Христос суботом хода кроз житна поља, кида жуто класје и дели га апостолима. Ова позната прича из Јеванђеља готово је непозната на црквеним фрескама.

crkva_selo_Novaci
Фото: Sputnik / Аутор: Слободан Иветић

Ова црква је одувек била место окупљања локалног становништва тамнавске регије. Данас се ова црква, иако преживела много тога кроз историју, налази у стању приличног пропадања. Током последњих пар година мештани и добротвори су помагали обнови ове цркве.

Локација цркве:

Црква Рођења Пресвете Богородице се налази неких 500 метара од регионалног пута Коцељева – Уб. Удаљена је 16 km од градског насеља Уб, око 49 km од Ваљева, 46 km од Обреновца и око 76 km од Београда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here