Црква Свете Петке у Кумареву (Лесковац)

0
5518
Прегледа
Crkva Svete Petke u Kumarevu

Црква Свете Петке се налази у Кумареву, месту у општини Лесковац. Први пут се спомиње 1516. године у турском попису села.

Прва кумаревска црква посвећена Светој Петки била је малих размера, због тога што Турци хришћанима нису дозвољавали да граде висока здања, поготово не она религијског типа. Много касније, 1933. године, поред старе цркве Свете Петке изграђена је истоимена нова, већа црква, али је код мештана и даље опстало веће интересовање за мању цркву.

kumarevska crkva

За цркву се зна откад се зна и за само село Кумарево. Према подацима из турских дефтера, први попис села потиче из 1516. године, када се први пут спомиње црква.

Легенда о цркви свете Петке Кумаревске

Судбина цркве Св. Петке кумаревске тесно је везана за некадашњи манастир Св. Николе у Горњој Слатини који су Турци запалили након напада на њега и обесили 12 калуђера. Један калуђер који је остао жив, нашао је у згаришту икону Св. Петке која је и након попале била врло мало оштећена и један гвоздени крст. Легенда каже да су се Слатинчани након немилих догађаја пребацили преко Мораве до места Језериште где су основали село које су назвали Кумарево. Ту је пободен гвоздени крст и ту су изградили цркву.

Црква Св. Петке у Кумареву је веома поштована код верника широм региона који верују у њене исцељивачке способности. Постоје многа казивања људи о томе како је помогла Св. Петка у исцељивању болести. Такође, бабе-врачаре често упућују људе које дођу код њих да нађу лек у кумаревској цркви. Црква је посећена уочи великих празника, а најпосећенија је у време Белог Петка, првог петка после Васкрса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here