Црква Светих апостола Петра и Павла у Попама (околина Новог Пазара)

0
3490
Прегледа
crkva svetih apostola petra i pavla u popama

Црква светих апостола Петра и Павла се налази у селу Попе, 15 километара западно од Новог Пазара. Овај храм се налази под заштитом републике Србије као споменик културе од изузетног значаја. 

crkva u popama kod novog pazara

Црква је била у изузетно лошем стању све до археолошких и конзерваторских радова 1971. године. Приликом тих ископавања утврђено је да садашња црква потиче из 17. века. Темељи  ове данашње цркве леже на темељима старије цркве који потичу из XIV века, а темељи ове две цркве леже на поду мало веће тробродне базилике која највероватније потиче из рановизантијског периода. Према величини ове рановизантијске базилике сматра се да је овај крај некада био много веће место од сеоског подручја какав је данас. Данас село Попе има мање од 80 становника и спада у ред села која полако нестају.

stanje crkve pre konzervacije
Стање цркве пре конзервације

У унутрашњости цркве налази се мермерна плоча на којој се налази ктиторски натпис где стоји да је црква подигнута 1650. године, а ктитор је био Велимир Чолић са братијом.

На ширем простору око цркве налази се већа некропола. Надгробни споменици имају облик хоризонталних плоча. Поједини гробови поред плоча имају и по мању плочу постављену код главе и код ногу. Већи део плоча нема никакав орнамент, осим мањег броја које на себи имају исклесану људску фигуру. Једна хоризонтална плоча има натпис који се односи на попадију попа Миховила који се сматра да је из 13. века. Највећи део ових гробова везује се за млађу цркву.

Поред цркве пронађен је и један антички споменик са рељефним људским представама, без натписа. Овај споменик нема никакве везе са рановизантијском базиликом и вероватно је био део старијег античког локалитета.

ostaci temelja stare crkve u Popama
Остаци темеља старе цркве

zivopis crkve u Popama

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here