Црква Светог Духа у Обреновцу

0
2989
Прегледа
Obrenovacka crkva svetog duha

Црква у Обреновцу је посвећена Силаску Светог Духа на апостоле. Припада епархији ваљевској. Саграђена је 1868. године и налази се под заштитом као непокретно културно добро. Прва црква у Палежу (некадашњи назив Обреновца) се помиње из периода 1824. године и она се налазила 40 метара удаљена од садашње.

Садашња црква је сазидана 1868. године, а материјал старе цркве је пренесен у Барич и тамо је од њега подигнута баричка црква. На дан Светог Илије 1868. у обреновачкој цркви је служена прва Света Литургија. Освећење је извршио блаженопочивши митрополит Инокентије 1898. године.

crkva_u_obrenovcu За време Првог светског рата, у септембру 1915., торањ је на свом доњем делу непријатељским гранатама био јако оштећен. Две гранате су погодиле торањ, а једна северни део над олтаром. Тако оштећен, торањ је остао усправно наредних осам година, до 1923. када су га обреновчани уз помоћ села Забрежја, Белог Поља и Рвата, са нешто помоћи државе и дарованим прилозима поправили.

Током Другог светског рата је поново била оштећена. Неколико година касније, тачније 1951. године отпочела је нова поправка и доградња цркве. У обреновачкој цркви се поред нових чувају и иконе из прве палешке цркве, као и неколико богослужбених књига из 18. и 19. века.

Веб сајт: crkvauobrenovcu.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here