Црква Светог Пантелејмона на Дивчибарима

0
2968
Прегледа
divcibarska_crkva

Црква Светог Пантелејмона на Дивчибарама се налази на планини Маљен, на територији града Ваљева. Припада Епархији ваљевској Српске православне цркве.

Историјат цркве Светог Пантелејмона

Не постоје подаци у историји да је на Дивчибарама постојала црква, тако да је, око 1930. године, прва иницијатива за подизање цркве потекла од протојереја Милана Трипковића.

На Пантелијевдан 9. августа 1995. године освештано је земљиште за градњу прве дивчибарске цркве и на њему је подигнут крст. Црква је изграђена на простору који се налази на левој обали потока Жујана, између две чесме, на месту где се од 1926. године одржавао народни вашар на дан Светог Пантелејмона. Извориште прве чесме узводно је, према предању, оградила кнегиња Љубица, жена кнеза Милоша.

Divcibarska_Crkva
Дивчибарска црква Светог Пантелејмона – фото Википедија

Зидање храма је почело у лето 1998. године, а 2000. године, постављен крст на његову куполу и прослављено свођење слемена.

Епископ шабачко-ваљевски Лаврентије освештао је на дан светог Пантелејмона 2001. године дивчибарску цркву. Након освештања цркве одржана је у њој на Преображење, 19. августа исте године прва литургија са првим причешћивањем верника.

У троновима се налазе мошти светог Пантелејмона, свете Петке, светог Николаја Жичког-Лелићког, као и воздух (покривач освећених дарова) светог Василија Острошког.

Ова црква данас представља духовно обележје овог лепог туристичког краја. Готово сваки гост на Дивчибарима обавезно обиђе ову прелепу цркву. Дивчибаре су од Ваљева удаљене око 40-так километара и 107 км од Београда.

Локација цркве Светог Пантелејмона

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here