Црква Светог Томе у Јоханесбургу (Јужна Африка)

0
4096
Прегледа
Crkva Svetog Tome Johanesburg

У Јоханесбургу, највећем граду у Јужноафричкој републици налази се српска православна црква. Црква је посвећена светом апостолу Томи. Специфична је по томе што на самом улазу у цркву доминира натпис „Косово је срце Србије„.

Саграђена је 1978. године као инвестиција ктитора Милета Стојаковића. Темеље храма и црквеног центра осветио је Епископ аустралијско-новозеландски Николај (Мрћа) 21. маја 1978. године. Ова грађевина је прва српска православна црква на територији целе Африке. У оквиру цркве се налази и школа „Свети Сава“ где деца могу научитии српски језик.

У цркви је нарочито живо на Бадње вече и Васкрс када се окупи неколико хиљада људи. Осим Срба често се окупе и други православни народи који живе у Јужноафричкој Републици.

Crkva u Johanesburgu

Према званичним подацима, у Јоханесбургу сада живи више од 20.000 Срба. Досељавање је почело још у 19. веку, када је афрички континент постао атрактиван због открића дијаманата. Један од првих који је стигао у Јужну Африку био је Илија Антељевић који је дошао из Боке Которске. Постао је велики богаташ и угледан човек. Највећи број Срба се доселио пре и после Другог светског рата.

Контакт информације

Веб сајт: www.svetitoma.org.za
Емаил: info@svetitoma.org.za

 Локација на мапи:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here