Црква Светог Архиђакона Стефана у Свилеуви

0
3452
Прегледа
crkva u Svileuvi
Црква у Свилеуви - фото Википедија

Црква Светог архиђакона Стефана се налази у селу Свилеува у општини Коцељева. Црква припада Епархији шабачкој. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Историјат цркве у Свилеуви

Подигнута је 1828. године, а данашња црква је из 1884. године. Убрзо по подизању цркве почела је и школа да ради, тачније 1829. године.

Црква је саграђена од цигле. То је једнобродна грађевина, елипсоидног облика основе, која је задржала облик брвнаре. Има заобљен кров који је био покривен црепом. Године 1987. цреп на крову је замењен поцинкованим лимом, а 2003. бакарним лимом. Године 1988. под у цркви је замењен керамичким плочицама. Унутрашњост цркве није осликана.

crkveno dvoriste
Црквено двориште

Поред цркве налази се звоник саграђен у периоду од 1955. до 1960. године. У порти цркве налази се 14 споменика ратницима из Свилеуве, погинулим у ратовима 20. века, који нису ту сахрањени.

Ова црква није једина у овом крају. Наиме у Свилеуви постоје три локације које се зову „Црквине“. На једној од њих су пронађени остаци цркве брвнаре из 18. века. Верује се да је та црква била изграђена у периоду од 1739. до 1764. и да је при њој радила прва школа у Свилеуви. Ова црква брвнара је запустела током Аустријско-турског рата (1789-1791).

unutrasnjost crkve u svileuvi
Унутрашњост цркве није фрескописана

Реткост сачуваних богомоља у овом крају, као и чињеница да је црква грађена у прелазном стилу ка грађевинама од тврдог материјала, којих нема у Тамнави, чини овај објекат специфичним и вредним.

Недалеко од Свилеуве у селу Градојевић су пронађени остаци једног манастира за коју се верује да потиче из периода Немањића. О манастиру Град прочитајте више на овом линку.

luka_lazarevic
Поп Лука Лазаревић

У Свилеуви је рођен и живео војвода Лука Лазаравић, јунак из Првог српског устанка. Остале познате личности из овог краја су Јанко Веселиновић (књижевник и учитељ) и Никанор Ружичић (епископ жички а касније и нишки).

Слава храма је празник преноса моштију Светог архиђакона Стефана који се обележава 15. августа.

Локација цркве у Свилеуви

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here