ЧУДО У ДЕЧАНИМА – Турци нису успели да манастир претворе у џамију

0
3525
Прегледа
manastir visoki decani
Манастир Високи Дечани

Пошто су заузели Србију, Османлије су велики број манастира претворили у џамије. Тако нешто су покушали и са дечанском манастирском црквом.

Долазак Турака у Дечане

За ову сврху доведена је у Дечане велика турска војска и велики број верских великодостојника заједно са њиховим поглаваром како би тај моменат био што свечанији.

manastir decani freskopis
Фрескопис манастира Високи Дечани – ФОТО: www.panacomp.net

Да ово не би изазвало буну околних Срба Турци су распоредили своју војску око манастира и донели доста муниције коју су сместили у кулу звонару на великој капији. Главни војсковођа са доглавницима смести се у најбоље одаје конака и онда позва игумана и монахе и предложи им да се потурче или у противном да одмах напусте манастир. Пошто су одбили да се потурче, игуман и братија молили су, преклињали, плакали, обећавали злато, само да Турци оставе манастир на миру, али ништа није помогло. Турци их истераше из манастира и они се повукоше у испоснице у клисури више манастира.

Прочитајте и ово: Мухамед из Ирана се прекрстио и добио име Михаило

Чим су дошли Турци су као знак потурчења на кулу звонару поставили полумесец са зведом. То су хтели да ставе и на црквено кубе, али због велике висине без скеле то нису могли одмах учинити. По истеривању монаха, у манастиру су остале мошти Светог краља Стефана Дечанског на шта  Турци нису обраћали пажњу.

Покушај трансформације дечанске цркве у џамију

По договору обред претварања цркве у џамију требао је започети пред главним улазом у цркву. Цео простор испред цркве застрт је ћилимима. У средини, на почасним местима, налазили су се заповедник војске Татарин и остали великодостојници. За главног верског старешину одређено је место пред главним вратима са јужне стране. Када су трубе и таламбаси огласили почетак свечаности, војска споља радосно јурну унутра и испуни сав простор око цркве. Тада верски старешина поче да клања на свом месту. Али у том часу земља се затресе и фигура лава стражара са јужне стране поред прозора Светог Георгија откину се, паде на главу верског старешине и размрска је. Његова крв и мозак попрскаше све великодостојнике око њега.

decani lav
Статуа лава која недостаје – фото: ХРАМ.ТВ

Истовремено је препукнуо свод паперте, поломише се мермерне плоче међу гробовима Светог краља и Свете Јелене и изби чудан пламен, који моментално обави цркву изнутра и споља и опали Турке који су стајали уза зид црквени. Овим збивањима придружи се и страшна олуја са провалом облака, муњама и громовима. Један гром удари у полумесец на кули, запали муницију у њој и кула се уз страшну експлозију сруши. Са кулом се сруши и краљева палата.

Од провале облака Бистрица надође од брда до брда, и заједно са водом која се сјури низ брдо више манастира, преплави манастирску порту и однесе све што јој се нађе на путу. У тој катастрофи, према сачуваном предању, настрадало је мноштво Турака, а војсковођа Татарин се спасао чудним случајем са остатком војске, која се налазила подаље од манастира. Али и он је платио главом, када је бежећи из Дечана улазио у Пећ, где га је по предању убио капетан Лека Дукађинац, из освете због његове намере да дечанску цркву претвори у џамију. Турци су га прогласили за свога „свеца“, ставили му на гроб плочу са натписом, озидали му турбе и палили кандило на његовом гробу.

Прочитајте и ово: Чудесно исцељење – моћ свете тајне јелеосвећења

Споменик са натписом уништен је приликом ослобођења ових крајева 1912. године, а турбе се срушило 1926. године.

Извор: ТВ ХРАМ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here