Da li znate zašto je manastir Žiča baš crvene boje?

0
10951
Pregleda
hram hrista spasa zica
Hram Hrista Spasa | Pruzeto sa sajta zica.org.rs

Žiča je srpski srednjovekovni manastir iz prve polovine 13. veka. Podigao ga je prvi srpski kralj, Stefan Prvovenčani. Značajnu ulogu u izgradnji ovog manastira imao je i prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava. Upravo on se smatra za „glavnog krivca“ crvene boje manastira Žiče.

OPŠIRNIJE O MANASTIRU ŽIČA.

U vreme dok je boravio na Svetoj Gori, Sveti Sava je ugledo svetogorske hramove Lavru i Vatoped koji su bili crvene boje. Tamo se upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to simbolično oživotvoreno u crvenoj boji tih crkava, pa je iz tog razloga poželeo da i Žiča bude obojena na isti način.

Manastir Žiča centar ustoličenja episkopa

Poznato je da je tokom srednjeg veka Žiča bila mesto gde su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića. Čak sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića upravo je krunisano u ovom manastiru.

Po povratku iz Nikeje u Srbiju 1220. godine uneo je izvesne promene u arhitekturi Žiče, a nekoliko godina kasnije crkva je premalterisana i obojena u crveno. Zahvaljujući tome Žiča danas spada među mali broj hramova na svetu koji imaju tako jarku crvenu boju maltera.

Prethodni tekstManastir Žiča
Sledeći tekstManastir Krka
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here