Да ли знате зашто је манастир Жича баш црвене боје?

0
7952
Прегледа
hram hrista spasa zica
Храм Христа Спаса | Прузето са сајта zica.org.rs

Жича је српски средњовековни манастир из прве половине 13. века. Подигао га је први српски краљ, Стефан Првовенчани. Значајну улогу у изградњи овог манастира имао је и први српски архиепископ Свети Сава. Управо он се сматра за „главног кривца“ црвене боје манастира Жиче.

ОПШИРНИЈЕ О МАНАСТИРУ ЖИЧА.

У време док је боравио на Светој Гори, Свети Сава је угледо светогорске храмове Лавру и Ватопед који су били црвене боје. Тамо се упознао са веровањем да црква почива на крви мученика и да је то симболично оживотворено у црвеној боји тих цркава, па је из тог разлога пожелео да и Жича буде обојена на исти начин.

Познато је да је током средњег века Жича била место где су устоличавани епископи и овенчавани краљеви из династије Немањића. Чак седам краљева из династије Немањића управо је крунисано у овом манастиру.

По повратку из Никеје у Србију 1220. године унео је извесне промене у архитектури Жиче, а неколико година касније црква је премалтерисана и обојена у црвено. Захваљујући томе Жича данас спада међу мали број храмова на свету који имају тако јарку црвену боју малтера.

Претходни текстМанастир Жича
Следећи текстМанастир Крка
ПОДЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here