Данас је Аранђеловдан – славимо „оног који је као Бог“

1
4442
Прегледа
arandjelovdan

Данас је једна од највећих српских слава, Аранђеловдан. Ова слава се по броју верника налази на другом месту одмах иза Никољдана. Слава је посвећена Архангелу Михаилу, у религији познат и као врховни вођа небеске војске. Увек се јављао на местима на којима се јављала и Богородица. У црквеном тумачењу Архангел Михаило се означава као „онај који је као Бог“.

Према Библији, када се Луцифер побунио против Бога, и почео да окупља своју војску, Михаил је био први који је стао против Луцифера. У овом рату су победу однели Анђели предвођени Михаилом, а ђаволи заједно са Луцифером протерани су у вечни пакао.

Arhangel Mihailo najstariji prikaz na freskama
Један од најстаријих приказа Архангела Михаила – фреска из 13 века (манастир Свете Катарине – Египат ) фото: Википедија

На иконама се Архангел Михаило се увек представљао као ратник – борац са мачем или копљем у руци. Архангел Михаило се сматра заштитником православне вере. Поред тога у српској историји је остало записано да је Архангел Михаило био заштитник лозе Немањића.

Arhangel Mihail - prikaz u Islamu
Приказ Архангела Михаила у Исламу

Занимљиво да се осим у хришћанској религији, овај светитељ поштује подједнако код јевреја и муслимана.

Све три религије га посматрају као заповедника небеске војске.

Архангел Михаило је веома често приказиван у велелепним делима чувених уметника из средњег века.

Arhangel Mihailo - Andrej Rubljov
Приказ Архангела Михаила – руски сликар Андреј Рубљов 15. век

Предања о Архангелу Михаилу

О њему данас постоје многа предања. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити. Према народном веровању сматра се да он долази и узима људске душе на самрти. У многим местима се каже да какво време буде на Аранђеловдан да ће тако бити током целе зиме и пролећа.

Код многих Срба који славе Аранђеловдан се не спрема жито из разлога што се овај светитељ сматра живим. Арханђели или анђели сматрају небеским бићима која су вечно жива па је из тога вероватно и опстао тај обичај у народу. Према црквеном канону то се сматра погрешним обичајем.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here