Данас је дан светог Харалампија господара свих болести

0
2721
Прегледа
sveti_haralampije

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију. Један је од највећих мученика у историји хришћанства. Познат је у народу и као „господар свих болести“.

Живот Светог Харалампија

Харалампије је име грчког порекла и значи радосна светлост. Био је епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку.

За живота је урадио многе чудесне ствари. Многе је преобратио у хришћанство а међу њима је била царева ћерка Галина.

У време цара Септимија Севера почео је прогон хришћана а Харалампије се није крио већ се својевољно предао. Када су га живог одрали, светац је рекао царским војницима: „Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот“.

Осуђен на смрт и изведен на губилиште свети Харалампије уздиже руке к небу и помоли се Богу за све људе, да им Бог даде телесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске. „Господе, ти знаш, да су људи месо и крв; опрости им грехе, и излиј благодат Твоју на све!“

Пострадао је 202. године у својој 113. години. Његово тело је сахранила царева ћерка Галина.

Манастир Подврх у Црној Гори чува део његових моштију. У манастиру Морача код Колашина се чува рука светог Хараламија.

Народна веровања за Светог Харалампија

Свети Харалампије је веома поштован у народу. Верује се да је имао велике исцелитељске моћи, због чега је и добио надимак „господар свих болести“, па је највећи број данашњих обичаја везан за здравље и исцељења.

Данас мајке обавезно воде децу у цркву како би се заједно помолили овом свецу за здравље. Поред тога, обичај је да и сви којима нешто фали данас неизоставно оду до лекара. Још једно веровање каже да ће дете коме на овај празник испадне или никне први зуб бити срећно целог живота, и над њим ће бдети управо Свети Харалампије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here