Данас је Ђурђиц – Да нам душман више не прети, помози нам Георгије Свети

0
2890
Прегледа
djurdjic

Данас верници српске православне цркве славе Ђурђиц. Овај празник је посвећен преносу моштију светог Ђорђа из Никомидије (Турска) у град Лиду у Палестини.

Православни Срби светог Ђорђа славе два пута годишње. Осим већ поменутог Ђурђица, свети Ђорђе (Георгије) се слави и 6. маја (Ђурђевдан).

За разлику од Ђурђевдана на коме је светац приказан као коњаник који са копљем убија аждају, на икони за Ђурђиц овај светац је приказан као пешак у стојећем ставу са копљем и мачем у руци.

О Светом Ђорђу (Георгију)

Свети Ђорђе је рођен у малој Азији у угледној хришћанској породици. Као дете је остао без оца па са мајком преселио у Палестину.

Када је одрастао, цар Диоклецијан га је поставио за војног заповедника, а касније и за војводу.

За време Диоклецијана организован је највећи прогон хришћана. Ђорђе је на једном сабору говорио против оваквог односа према хришћанима, а тада је цару признао да је и сам хришћанин.

Због тога је цар наредио да Ђорђа ставе на муке – осудио га је на окове, тамницу и страшна мучења која нису променила његова убеђења.

Цар је тражио од Ђорђа да се поклони пред кипом бога Аполона да би му поштедео живот. Иако је окупљен свет очекивао да ће се Ђорђе одрећи Хришћанства, он је пришао статуи Аполона и прекрстио је, нашта се статуа срушила, а са њом и све друге статуе у храму.

Видевши то, Диоклецијанова жена Александра је викнула: „И ја верујем у Бога који Ђорђу даје толику снагу.“

Цар је због тога наредио да се Ђорђу и Александри одруби глава. Погубљен је 23. априла по старом календару или 6. маја по новом 303. године.

Последња жеља пред смрт

Верује се да је у ноћи уочи страдања, свети Георгије видео Христа, који му је на главу ставио венац победника и рекао да ће ускоро бити са њим. Свети Георгије је то сновиђење испричао свом слуги и замолио га да његово тело пренесе у Палестину, завичај његове мајке.

У време цара Константина хришћани су у Лиду у Палестини сазидали храм св. Георгија. Приликом освећења храма пренесене су и мошти светитеља, након чега су се ту, по предању, догодила „безбројна чудеса“.

Сам тај храм је два пута рушен, али и обновљен. Прво рушење се збило 1010. године, а обновљен је на сам празник Ђурђиц, и због тога се овај празник понекад назива и Обновљење храма Светог великомученика Георгија.

Други пут, храм су порушили муслимани у време трећег крсташког рата.

Обновљен је 1872. године. Данас се празнује пренос моштију св. Георгија у град Лиду Палестинску.

Та сеоба моштију у Палестину, одакле му је мајка била родом и где је имао велико имање које је разделио сиромасима, била је последња жеља светитеља пред смрт.

Неки од манастира који су посвећени светом Ђорђу: Манастир РујанМанастир Ајдановац, Манастир БијелаМанастир БоговађаМанастир Старо Нагоричане

Молитва Светом Георгију

„Муке страшне избегао није, дивни Великомученик Свети Георгије. Све земаљско он презре и одрече, да Царство Небеско вечно стече.

Видело је у тами што нам свима сија, слава дивног Великомученика Георгија. Душа наша смерно благодари, заступника таквог што нам Бог подари.

Сваком ко помоћ и спас од њега затражи, име светога љубав и веру оснажи. Зато се теби у муци молимо, и твоје помоћи вапијући просимо. Услиши и сада молбе наше невољне, молитве прими скромне, драговољне.

Нека заступништво твоје за нас не бледи, не остави нас у невољи и беди. Чуј глас напаћеног нашег рода, сети се српскога народа. Да нам душман више не прети, помози нам Георгије Свети“.

Извор: mondo.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here