Данас је празник посвећен светом Аврамију Затворнику

0
522
Прегледа
sveti avramije avramijevdan

Данас се обележава празник посвећен светом Аврамију Затворнику. Овај хришћански светитељ се поштује као заштитник оваца и ситне стоке.

Ко је био свети Аврамије Затворник?

Свети Преподобни Аврамије Затворник био је малоазијски хришћански испосник и монах. Рођен је у Малој Азији око 290. године.

Своју јаку веру, наслеђену од побожних родитеља, показивао је одмалена. Предање говори да је толико волео Бога, да је од жене побегао недељу дана по венчању.

Његови сродници и мештани поздравише такав необичан гест и он се убрзо надалеко прослави као мудар и уздржан човек.

„Родитељи му умреше, те он све своје имање подели сиромашнима, не оставивши себи ништа, јер се плашио да се његов ум не прилепи за неку овоземаљску ствар”, пише у црквеним календарима за овог свеца.

Након тога готово пуних 50 година готов да није излазио међу људе. Свега два пута за тај период је изашао у свет.

“Први пут да обрати Богу једно село у ком су били сви незнабожци. Епископ је желео да га постави баш у то село за свештеника, али се Аврамије успротиви тој одлуци”.

Међутим, морао је да прихвати и остане неко време у селу, као свештеник, где је саградио лепу цркву и у њој је узносио молитве Богу свакодневно да сабере расејани народ и уведе га у цркву. Незнабошци га оковаше, протераше из села и затрпаше камењем, али он се поново врати.

Прочитајте: Да ли знате зашто је манастир Жича црвене боје?

Мучен, гоњен, вучен, тучен, камењем затрпаван, гладан и жедан, он се не разгневи на њих и не клону духом, већ трпећи све, он се не предаде очајању, него још више разгореваше љубављу према Богу и сажаљењем према заблуделима. Молио је и поучавао старце као родитеље, млађе као браћу, децу као чеда, а истовремено је био злостављан и ружен од њих.

Својом вером, молитвом и уздржањем, успео је да их преобрати и уведе у цркву и очисти их од идолске нечистоте. Крстио их је све у име Оца и Сина и Светога Духа. Када је завршио свој посао, он се повуче да настави свој подвиг.

Прочитајте и ово: Ново чудо у манастиру Тумане на Митровдан

Други његов излазак међу људе био је да спасе своју заблуделу нећаку Марију. Вратио је на прави пут и поново наставио свој пређашњи подвиг у самоћи, али више никад није изашао међу свет.

Умро је око 360. године у својој 70 години живота.

Аврамијевдан се слави као крсна слава код Срба. Најчешће се обележава на подручју Подриња, Јадра, Мачве и у деловима Посавине и Поцерине.

Прочитајте: Постоји ли загробни живот и реинкарнација?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here