Данас је празник светих врача Козме и Дамјана

0
1083
Прегледа
kozma i damjan sveti vraci
Фото : википедија

Данас се обележава празник посвећен Козми и Дамјану, светитељима који су у народу познати и као Свети Врачи.

Ко су били свети Козма и Дамјан?

Свети Козма и Дамјан били су браћа, родом из Рима. Читав свој живот су посветили помагању и лечењу других. Још за живота су важили за велике чудотворце, а били су лекари који за свој рад нису тражили никакву награду јер су живели у складу са речима Исуса Христа „бадава примисте, бадава дајите“.

Својим чудима учинили су да многи поверују у Бога и Исуса Христа и на тај начин су ширили хришћанство. У народу су због тога познати као „бесребреници“, а такође и као Свети Врачи.

После смрти сахрањени су онако како су и живели – заједно, у месту Фереману. Легенда каже да су своја чуда наставили да чине и после смрти и да су се многи верници излечили након поклоњења њиховим моштима. Зато је и до данас остало веровање да се ови свеци призивају у помоћ код сваке болести и невоље.

Ово је крсна слава многих домова у Србији. Свети Врачи су заштитници многих болница и лекарских удружења у Србији, као и еснафа.

Празник, кажу стари, треба провести крај вољених и у кругу најближих, па дан није погодан за путовања. Народ каже да је ово дан који се посвећује молитвама за здравље и оздрављање болесних.

„Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцељења, бесплатно нам га и дарујте.“

Како су Козма и Дамјан целог живота исцељивали болесне, влада веровање да на данашњи дан треба изговорити молитву за оздрављење.

Ову молитву требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико верујете да вам то може помоћи.

Празник се слави и као заштита од удара грома.

Празник Светог Козме и Дамјана-Врачеви, Српска православна црква молитвено слави два пута – 14. новембра по новом календару, када је умро Дамјан, али и 14. јула (по новом) када је умро Козма.

Прочитајте и ово: Молитва за здравље светим врачевима Козми и Дамјану

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here