Данас прослављамо најрадоснији хришћански празник – Божић

0
3269
Прегледа
bozic

Српска православна црква данас слави Божић. Божић је најрадоснији хришћански празник, и преставља дан рођења Исуса Христа, спаситеља који је дошао међу људе да им укаже на вредности вере и у љубав, и да их измири с Богом.

Божић је празник са пуно обичаја, посебно у нашој земљи. Главни обичаји без којих се не може славити Божић су бадњак, чесница, вино и наравно печеница.

Српски обичаји за Божић

Српска православна црква и њени верници Божић славе три дана, а верници дан почињу са речима „Мир Божији – Христос се роди“, уз отпоздрав „Ваистину се роди“.

Прослави Божића код православаца претходе Туциндан и Бадњи дан.
На Божић у кућу први долази положајник. Његова прва дужност је да узме гранчицу од бадњака и да уз џарање ватре у шпорету, пожели срећу, здравље и напредак домаћиновом дому.

По правилу Српске православне цркве Божић је увек мрсни дан, којем је претходио четрдесетодневни божићни пост.

На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница. У нашем народу важи веровање да ће онај ко у свом парчету пронађе новчић, имати среће у наредној години. Обичај је да се на трпези нађе и божићна печеница.

Нек данашњи благи дан, вама буде радостан. Нек вам Божић врата злати, нек вас увек срећа прати, анђео среће нак вас води, МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here