Данас се кува Варица и прославља дан Свете Варваре

0
1357
Прегледа
sveta_varvara

Данас Српска православна црква и њени верници прослављају Свету Варвару (Барбару). Света Варвара је хришћанска мученица и светитељка. Сматра се заштитницом рудара, земљорадника, зидара, кувара, тесара.

Ко је била Света Варвара?

Живела је у 3. веку, у време римског цара Максимилијана. Отац јој се звао Диоскор. Био је многобожац и врло строго је васпитавао своју кћер.

По предању када је хтео да зида купатило, он заповеди да се направе два прозора, а Варвара је затражила три, за Оца, Сина и Светога Духа. Када је ово чуо, њен отац је био згрожен што му је кћерка хришћанка.

Одвукао ју је код старешине области, где девојка храбро признала да је хришћанске вере и да се никада неће поклонити идолима.

Због таквих њених речи, ставише је на муке, најпре је истукоше, палили су јој ребра и груди, а на крају су је свукли голу и тако градом провели. Сам отац Диоскор је својој кћери одсекао главу. Тако се ова млада девојка жртвовала за Христа. Њеног оца је касније стигла заслужена казна – погодио га је гром и скончао је у мукама.

Psenica
Божићна пшеница се данас сеје

Народни обичаји и веровања

Постоји народни обичај да се уочи Свете Варваре кува жито – варица и увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило.

Предање каже да са те стране са које је жито наврило у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род. Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here