Данас се обележава „летњи“ Свети Никола

0
2353
Прегледа
sveti nikola letnji nikoljdan

Данас се обележава празник Светог Николе (Николаја) Мириклијског који је у историји хришћанства забележен као један најватренијих заговорника хришћанске цркве и велики противник јеретичких учења у првим вековима хришћанске проповеди. Овај празник је у народу познат и као летњи Свети Никола (Никољдан).

Никољдан, најчешчћа слава код Срба прославља се 19. децембра, а 22. маја слави се дан када су мошти овог светитеља пренете из Мире у Бари.

Сви они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски није лето, због најчешће лепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Пренос мошти светог Николе из града Мира се десио у време велике навале муслимана на Ликију. Светитељ се у сну јавио једном часном свештенику у Барију и рекао да му се мошти пренесу у тај град. У то време град Бари био је православан и под православним патријархом. При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију.

Прочитајте и ово: Откривена црква из 5. века у Кападокији

Према предању, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here