Данас се обележава празник посвећен Архангелу Гаврилу – Гавриловдан

0
662
Прегледа
Arhangel Gavrilo - Beli Andjeo
Архангел Гаврило

Данас се обележава дан посвећен Архангелу Гаврилу– Гавриловдан. Архангел Гаврило је један од великих ангела серафима који су учествовали у стварању света и један од седморице најближих Божијем престолу.

Овај празник није обележен као „црвено слово“ али му се даје велики значај. Разлог томе је што је Архангел Гаврило најављивао све значајне догађаје везане за настајање хришћанства.

Архангел Гаврило је историју о настанку света пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише књигу Постања.

Слави се и као Благовесник задужен за радосне и благе вести. Најавио је рођење Јована Претече (Крститеља).

Јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије а потом и Пресветој Богородици Марији пренео вест да ће родити сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

mileseva beli andjeo

Једна од најпознатијих фресака и једина очувана у свету на којој је приказан Архангел Гаврило се налази у Милешеви и позната је као „Бели Анђео„. Слика ове фреске је проглашена за слику прошлог миленијума.

Прочитајте и ово: Чудо изнад манастира Милешева – Бели анђео спасао светињу од НАТО бомбардовања.

Често је у народу овај празник познат и као летњи Аранђеловдан. Сматра се да је заједно са Архангелом Михаилом предводио војску анђела и силе добра против сотоне и његових палих анђела.

Обичаји за Гавриловдан

Народ га сматра за заштитника људи и стоке, заштитника од непогода. Многе породице га славе као своју Крсну славу, а такође и многа села као заветну славу, поготову планинска села, где има сточара. У Републици Српској називају га „волујски светац“.  Они који поштују веру на данашњи дан не раде ништа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here