Данас се обележава Свети Илија – Илиндан

0
1425
Прегледа
sveti ilija ilindan
Фото: sajtmajstor.net

Данас се обележава празник Светог пророка Илије, у народу познат као Илиндан. Један је од најпоштованихиј светаца у српском народу и на данашњи дан се организују многи вашери и манифестације широм Србије.

Предање о Светом Илији

Према предању свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег. Отуда се лик Светог Илије често налази на преображенским празничним иконама.

Свети Илија се такође везује за други Исусов долазак међу људе. Према књизи Откривења Јовановог, други долазак Христов најавиће Илија са старозаветним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човечанства.

Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Према народном веровању и традицији, Свети Илија се вози у ватреним кочијама која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кочија којима се вози по небу и облацима.

Сматра се да је српски народ пошто је примио хришћанство особине старог божанства Перуна, који је управљао муњама и громовима, приписао Светом Илији, отуда данас и назив Илија Громовник.

Народни обичаји на Илиндан

Постоје многа веровања везана за Светог Илију и најчешће су везана за громове. Када на Илиндан грми, верује се да Свети Илија громовима гађа ђаволе па се не ваља крстити како се ђаво не би сакрио испод крста.

Свети Илија пада у најсушније и најтоплије доба године. Постоји прича да је управо Илија тај који одређује када и где ће падати киша, а када ће да буде суша.

Обичај је да се на данашњи дан ништа не ради у пољу како се не би навукао бес светитеља. Ипак сматра се да након овог дана лепо време полако престаје и отуда изрека „Од Светог Илије, сунце све милије“.

Мед који се вади на данашњи дан се сматра врло лековитим, па га је јако добро узети од неког пчелара. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здравија.

Свети Илија се обележава као слава ваздухопловаца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here