Данас се обележава Усековање главе Светог Јована Крститеља

0
2533
Прегледа
usekovanje glave svetog jovana krstitelja

Данас се обележава празник Усековање главе Светог Јована Крститеља. У народу овај празник је познат и као јесењи Јовањдан или Јован Главосек.

Страдање Светог Јована Крститеља

Ирод Антипа, син Ирода Старијег, који је убио новорођенчад витлејемску у време рођења Исуса Христа, био је владар Галилеје и Переје у време проповеди Исуса Христа и Јована Крститеља. Ирод је био ожењен ћерком арапског кнеза Арете.

Ирод је терао своју закониту жену и узео себи за љубавницу Иродијаду, жену свог брата Филипа, који је још био у животу. Против овог безакоња устао је Јован Крститељ и пред свима напао Ирода и Иродијаду.

Владар није дозвољавао да ико говори против њега, Свети Јован се убрзо нашао у тамници. За време једне забаве у свом двору у Севастији Галилејској, пред гостима је играла Саломија, ћерка Иродијадина и Филипова.

Пијани Ирод, занесен ватреним плесом, обећао је играчици да ће јој дати шта год да тражи, а она је, на наговор мајке, затражила главу Јована Крситеља на тацни.

Ирод је наредио да се Јован Крститељ посече у тамници и његова глава донесена је на тањиру. Јованови ученици ноћу су узели тело свог учитеља и сахранили га, а Иродијада је избола иглом Јованов језик, па главу закопала на неко нечисто место.

Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, односно уочи Ускрса. Међутим, празновање 11. септембра установљено је због тога што је тог дана освећена црква коју су подигли на његовом гробу у Севастији цар Константин и царица Јелена.

Народни обичаји на данашњи дан

Данас се избегава било какав рад, како напољу тако и унутар куће. На данашњи дан цела породица пости, а народ се окупља у храмовима на литургији.

Распрострањено веровање да се на овај дан не једе и не пије ништа што је црвено, јер то подсећа на проливену крв Јованову. Из истог разлога не треба узимати нож у руке.

Верује се, да на овај празник, не треба јести ништа из тањира, нити са тацне, а верници се не веселе и не славе.

У неким крајевима води се рачуна да због напретка деце, малишани никако на овај дан не једу парадајз, брескве, јабуке и било шта друго црвене боје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here