Данас се прославља Свети Серафим Саровски – велики руски светитељ и чудотворац

0
2556
Прегледа
sveti serafim sarovski
Фото: www.pravoslavie.ru

Данас се прославља дан Светог Серафима Саровског. Један је од највећих руских духовника, светитеља и чудотвораца.

Ко је био свети Серафим Саровски?

Рођен у породици имућних људи, у Курску у Русији 19. јула 1759. године. На крштењу је добио име Прохор.

Кад је навршио 17 година, мајка га је послала да се посвети монашком животу. На растанку му је наводно поклонила мали крст, од кога се он никада није одвајао.

Најпре је отишао у кијевско-печерску лавру, а потом га је старац Доситеј упутио да се спашава у саровској пустињи.

Угледајући се на неке манастирске старце, са благословом свог старца, у слободним часовима повлачио се у густу шуму ради молитвеног усамљеничког тиховања. Средом и петком није ништа јео, а у друге дане само једном дневно.

Прохор се 18. Августа 1786. године, удостојио подстрига у монашки образ, при чему доби име Серафим.

Прочитајте и ово: Најлепше поуке и цитати оца Тадеја

Увек у једној истој одећи, зими је скупљао грање, лети чувао пчеле и радио у својој малој градини. Уз велике телесне трудове, даноноћно је појао тропаре и црквене песме, и предавао се узвишеним радовима ума и срца. Пуно је читао, нарочито Свето писмо. Хиљаду дана и ноћи на гранитом камену произносио је из дубине душе царникову молитву: „Боже, милостив буди мени грешноме!“

Добивши од Бога благодатне дарове: прозорљивости, чудеса и исцељења, а по вољи Свевишњега поче ступати у разговор са посетиоцима. Његове речи, пренете неком особеном љубављу и препуне неке тихе, животне власти, загреваху срца, чак и она окорела и хладна. С великом љубављу лечио је све душевне и телесне болести.

Толико је био познат и вољен да је дневно долазило скоро по две хиљаде људи дневно на лечење или савете, или само за благослов. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао „убоги Серафим“.

Прочитајте: Петар Мамонов: у гробу нема џепова. Што си сакупио у души, са тим ћеш и лежати!

Старац Серафим је 14. јануара  (2. по јулијанском календару) 1833. године завршио свој живот на земљи, у својој обичној белој подраси, клечећи на коленима на свагдашњем месту својих милитвених подвига, пред иконом Божје Матере “ Умилење“. О врату му је висио мали крст са распећем. Руке су му биле прекрштене на грудима.

„Промени себе, променићеш хиљаду њих око себе“, једна је од мудрости овог светитеља и чудотворца.

ПРОЧИТАЈТЕ: ПОУКЕ И ЦИТАТИ СВЕГО СЕРАФИМА САРОВСКОГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here