Данас се слави Јовањдан и стварају кумства

0
763
Прегледа

Данас је прославља празник посвећен Светом Јовану Крститељу. Слава Светог Јована (Јовањдан) је једна од најпопуларнијих слава у Србији. По броју свечара налази се на четвртом месту. Прослави Јовањдана претходе „зимски“ Крстовдан и Богојављење. Према предању, многи су мислили да је Јован обећани месија, али је он, препознавши Исуса када је слушао његове прве јавне проповеди, рекао: „То је јагње Божије које узе на себе грехе света“. Свети Јован је име Крститељ добио из разлога што је према верском учењу крстио Исуса Христа на реци Јордан. Познат је још и под именом Јован Претеча зато што је најављивао Христов долазак. Живео је једноставно и аскетски хранећи се инсектима и медом дивљих пчела.

Погубљене Светог Јована Кртитеља

Свети Јован је јавно осудио и цара Ирода Антипу који је преотео жену свом брату Филипу. Царица Иродијада је, каже предање, наговорила кћерку Салому да од Ирода затражи главу Јованову. Занесен Саломином игром, Ирод је наредио погубљење Јована Крститеља. Изузетно је поштован у хришћанском свету. Сматра се заштитником Малте, Јордана као и великог броја градова широм света. У народу постоји обичај да се људи на данашњи дан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења. Његово име веома често и православци и католици дају својој деци. Десна рука Светог Јована, којом је крстио Христа, одувек је чувана као највећа светиња, а сада се налази у Цетињском манастиру

Прочитајте: Пут руке Св. Јована Крститеља до Цетињског манастира

Ова реликвија није једина у Српској православној цркви ван Србије. У Црној Гори се чувају мошти Василија Острошког и рука Светог Саве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here