Данас се слави Лазарева субота – Врбица

0
2592
Прегледа
lazareva subota vrbica
Фото: lebanskevesti.rs

Лазарева субота или Врбица јесте пролећна свечаност која се одржава уочи празника Цвети. Посвећена је успомени на дан када је Исус Христос васкрсао верника Лазара, који је пре тога четири дана био мртав.

Обичаји на Лазареву суботу – Врбицу

Некада се на Лазареву суботу одлазило по врбове гранчице, које су већ раније старији насекли, онда су се враћали у цркву где се вршило освећење Врбице. Она је дељена деци, а она су њом китила куће.

Неко на овај дан одлази на реку да се умије, онда је стављао камичак на ногу и бацао што даље говорећи: „Колико сам овај камен бацио, толико змија далеко од мене била.“

На овај празник се обично бере цвеће, али се не уноси у кућу већ се оставља у дворишту. Цвећем се рано ујутро кити кућа, а водом у којој је стајало, умивају се укућани. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем.

vrbica

Понегде девојке у групама иду од куће до куће и певају песме које се зову „Лазарке“. Овај дан је празник деце која свечано одевена носе звончиће око врата. Врбица је за православне хришћане празник дечје радости, јер је, према јеванђељу, Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу к мени, јер таквих је царство небеско“.

На данашњи празник се у православне храмове уносе врбове гране које ту остају до недељне литургије, на Цвети, када се обавља ритуал благосиљања врбе.

Прочитајте и ово: Молитва која ће помоћи да се ослободите страха

Лазарева субота се слави као крсна слава. Ово је била слава блаженопочившег патријарха српског Павла.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here