Данас се слави Срђевдан

0
2232
Прегледа
srdjevdan

Данас верници славе славу посвећену Светом Срђу и Вакху. Према легенди ови светитељи су били римски достојанственици на двору цара Максимилијана, савладара цара Диоклецијана.

Пошто је цар Максимилијан сазнао да су хришћани, наредио је да им се одузму војничка одела, чинови и достојанства. После тога их је послао у изгнанство у Азију свом намеснику Антиоху.

Намесник је покушао да их убеди да се одрекну Христа да би себе спасли бешчашћа, мука и смрти, али оба светитеља остали су чврсти у својој вери. Свети Вакхо издахнуо је под батинама намесникових војника, а свети Сергије одмах потом био је мучен и посечен у граду Росафу у Сирији.

Оба ова мученика и витеза вере Христове страдали су око 303. године.

Св. Сергије нарочито је био поштован у граду Ресафи, где је погубљен, који је једно време носио име „Сергиополис“ и у 6. веку био велико ходочасничко место читавог Истока.

Ова слава је у средњовековној Зети била једна од значајнијих. О томе сведочи и црква Св. Сергија и Вакха на Бојани, која је била место где су сахрањивани владари династије Војислављевић у 11. и 12. веку.

Према једној легенди, приликом преноса моштију Светог Саве из Трнова, у Милешеву су пренете и мошти Св. Сергија и Вакха, где је од раније постојао култ ових светитеља, о чему сведоче и њихове фреске из најранијег периода фрескописа у Милешеви.

Срђевдан припада славама за које се припрема мрсна храна, изузев ако тај дан пада у среду или петак.

Народни обичаји за Срђевдан

Земљорадници нарочито пазе да на Срђевдан не излазе са воловима у поља, јер на тај дан не ваља орати. Данас је све мање људи који се баве пољопривредом у тој мери да читав дан проводе на пољу, али се то може односити и на оне који се рекреативно баве узгајањем појединих биљака, или раде у дворишту. Зато, уколико имате башту или гајите биљке, данас немојте да се бавите тиме, одморите.

Такође, овај празник је у црквеном календару обележен црним, масним словима, па не би требало радити кућне послове.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here