Данас славимо Света Три јерарха – по данашњем дану знамо како нас лето чека

0
3640
Прегледа
sveta-tri-jerarha

Српска православна црква и верници данас славе Света Три јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Овај празник је установљен у њихову част 1076. године у време византијског цара Алексија Комнина. Света Три јерарха у нашем народу се славе као крсна слава, а славе је и многи манастири и цркве као своју славу. Сваки од три јерарха имају и посебан дан празновања у месецу јануару. Василије велики се прославља 1. јануара, Григорије Богослов 25. јануара и Јован Златоусти 27. јануар.

Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као Богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Обичаји и веровања

Према веровањима, Света три јерарха штите народ и животиње од злих ветрова и мразева. По томе какви ветрови буду дували на данашњи дан, како се верује, може да се прогнозира какво ће бити време током године.

Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, северац доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице, а западни благодет, бар што се тиче рибе и млека. И ако ветра нема – добро је, чека нас весела и богата година.

Чобани у појединим крајевима Србије окупљају се на данашњи дан и свирају фрулу.

sveta tri jerarha
Foto: Vikipedia

ПОУКЕ:

Никада не ради ништа нечасно, макар се то многима допада, и не напуштај добро дело, макар да је оно мрско блуднима. (Свети Григорије Богослов)

Као што се разбојници крију по скровитим местима да би оробили пролазника, тако се и ђаво крије у задовољствима да би савладао нашу душу.
(Свети Василије Велики)

Када се осветиш ближњему за увреду, онда себи гријех ствараш и чиниш да се њему не свети Бог. Када ти прашташ, онда Бог или му се освети или твоје гријехе опрашта. (Свети Јован Златоусти)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here