Данас су Младенци – за срећан брак урадите ово

0
3639
Прегледа
praznik mladenci

Данас се прослављају Младенци, дан посвећен успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру страдали 320. године.

Сви мученици су били младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте. Том приликом они им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог брака и живота у брачној заједници.

Овакав начин празновања Младенаца је најпре одржаван у граду, а касније је прихваћен и на селу.

brak-mladi-supruznici
Фото: pixabay.com

Историја празника Младенци

Светих четрдесет војника, младића, једног пука у граду Севастији, страдали су 320. године. За време цара Ликинија ови младићи су прешли у хришћанство иако је то тада било изричито забрањено. Сви су били војници у римској војсци и веровали су у Исуса Христа.

Било им је запрећено да ће бити лишени војничке части, на шта је један од њих, по предању – Кандид, рекао: „Не само част војничку, но и тела наша узми од нас; ништа нам није драже и часније од Христа Бога нашега„.

Тада је војвода Агрикола наредио да их каменују, али су се каменице враћале и погађале оне који су их бацали. Један камен је погодио Агрикола и разбио му зубе.

После тога, војвода се потпуно избезумио од беса и мржње и наредио да војнике свуку, повежу конопцима и баце у језеро које се ледило од љутог мраза. Унаоколо су били стражари, а да би им муке биле веће, на обали је поставио топло купатило, осветљено огромним бакљама и окружено ватрама, где се пушила топла вода.

Само један од четрдесеторице војника је изгубио веру и пошао према топлом купатилу, али није далеко стигао, јер је на прагу купатила умро.

Ноћу је са неба пала необична светлост, која је загрејала воду у језеру око војника. Са светлошћу се на њихове главе спустише и 39 венаца.

Један од стражара са обале, који је гледао то чудо, скинуо је одећу, објавивши свима да је хришћанин и ступио у језеро.

Тада се на његову главу спустио четрдесети венац. Сутрадан, цео град је хрлио на обале језера, јер нико није могао да поверује да су војници преживели ноћ у језерској води, на којој је била дебела кора леда, сем око тела мученика.

Тада су кнез Ласија и војвода Агрикола решили да их погубе и спале њихова тела, а несагореле остатке побацају у језеро.

Три дана после погубљења, јавили су се Мученици епископу Петру и позвали га да покупи њихове кости из језера. Епископ је, кришом од власти и стражара, у глуво доба ноћи отишао са свештеницима на језеро.

Тамо је сво језеро светлело, као да су јата звезде са неба сишле на воду. То је звезданим сјајем светлела свака кост мученичка. Покупили су их и хришћански сахранили.

Празник је у црквеном календару обележен црним словом.

Обичаји на Младенце

Како смо већ писали, обичај је да на данашњи дан млади „новопечени“ супружници у свој дом примају госте. Младенце славе супружници на тај начин обично у првој години брака, они који су се венчали после 22. марта претходне године.

На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи. Ови колачићи симболизују дуг, срећан и сладак живот. Обично их пеку и премазују медом. Колачићи су најчешће кружног облика јер симболизују да је венчањем затворен један круг живота. Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после Нове године.

kolac mladencici
Фото: www.blogoye.org

Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Прочитајте и ово: Шта понети у манастир Острог

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here