Данас су Свети Ћирило и Методије

0
1185
Прегледа
cirilo i metodije

Данас се прославља празник посвећен светим мисионарима Ћирилу и Методију. Они су заслужни за писменост међу словенским народима.

Ћирило и Методије остали су упамћени као „словенски апостоли“, који су створили глагољицу, прво писмо Словена.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије поставили су темеље словенске писмености. Било је то прво политичко освешћивање Словена у историји.

Ко су били Ћирило и Методије?

Ћирило и Методије су били браћа из Солуна, мисионари који су ширили писменост и хришћанство међу словене у Великоморавској кнежевини и Панонији.

Претпоставља се да су били грчке националности, али пошто је Солун био окружен Словенима научили су словенско–македонски дијалект.

Ћирило је, према књизи ,,Живот Ћирила“, био најмлађи од седам браће и његово крштено име је било Константин.

Методијево крштено име је било Михаил, а име Методије је добио када се замонашио на планини Улудаг, у северозападној Турској.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо Ћирилицу која и носи име по Ћирилу.

Код Срба, Руса, Украјинаца, Бугара, Македонаца, Словака и Чеха дан светих Ћирила и Методија је културни Дан словенске писмености и културе. Код Православних народа обележава се 24. маја сваке године. Код Словака и Чеха обележава се 5. јула.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here