Десет (не)познатих манастира које вреди посетити

3
13433
Прегледа
pogled na manastir Kaona
Поглед на манастир Каона

Србија је земља богата традицијом, историјом и културно историјским споменицима. Једни од најважнијих српских заоставштина јесу њени манастири. Поред познатих манастира попут Жиче, Студенице, Грачанице и других, у Србији постоје и многи други манастири вредни пажње и дивљења. Ово је наш избор 10 најлепших манастира који немају толики публицитет попут осталих.

Препоручујемо да посетите неке од ових светиња:

Манастир Каона

Манастир Каона се налази у истоименом селу у општини Владимирци. Припада Епархији шабачкој и налази се под заштитом државе као културно добро од изузетног значаја. Према народном веровању манастир је задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића. У манастиру Каона се чува делић моштију Преподобне мајке Параскеве у народу познате као Света Петка.

manastir Kaona
Manastir Kaona

Манастир је специфичан по обреду који се обавља за време крштења. У манастиру Каона се крштење обавља по ранохришћанском обичају такозваним погруживањем, односно потпуним потапањем онога ко се крсти у воду. Овај чин се обавља у специјално креираном базену у облику крста. Света вода каонска је константне температуре од 11 степени Целзијусове скале и сматра се врло лековитом, а посебно помаже у лечењу очних обољења. Крстионица у овом манастиру је рађена по узору на крстионице из града Тебе у Тесалији (Грчка). Сама локација манастира се често сматра „Рајем на земљи“, захваљујући живописној околини манастира. Манастир Каона је удаљен од Београда око 100 километара а градови Шабац и Ваљево такође нису далеко од ове светиње. Опширније о манастиру Каона.

Манастир Вратна

Манастир Вратна је манастир који припада Тимочкој епархији. Налази се у истоименом селу, удаљеног 40км од Неготина и око 20км од Брзе Паланке. Манастир је захваљујући огромним, до 30 метара високим, стенама која подсећају на врата или капију, добио име Вратна.

Manastir Vratna
Manastir Vratna

Природа је овај крај хиљадама година обликовала и начинила га једним од најлепших предела у Европи. Овде се чак налазе и највиши природни мост у Европи, од којих се два од три налазе у непосредних близини манастира. Опширније о манастиру Вратна.

Манастир Тресије

Засигурно један од најлепших космајских манастира. Манастир је смештен изнад стрмо усеченог корита потока Мале Тресије по коме је и добио име. Камени надгробник из трећег века и оловне цеви водовода причају да је још у римском времену овај простор човек настањивао.

tresije

Манастир се налази близу данашњег пута Сопот — Младеновац, од Сопота је удаљен 6–7 km, а од Младеновца око 15 km. Под покровитељством манастира одржавају се манифестације Под липама манастира Тресије (7 јула) и такмичење фрулаша Србије (прва недеља у септембру). Опширније о манастиру Тресије.

Манастир Никоље

Манастир Никоље се налази у селу Рошци недалеко од Овчар Бање. Смештен је у прелепом крају Овчарско-кабларске клисуре у подножју планине Каблар. Вук Стефановић Караџић је забележио једном приликом да је у овом манастиру живело чак 300 калуђера.

Manastir_Nikolje_na_Kablaru
Манастир Никоље у подножју Каблара – фото: Википедија

Из ове цркве потиче чувено Никољско јеванђеље писано на ћирилици у кожном повезу са „златним“ минијатурним илустрацијама. Данас се Никољско јеванђеље налази у Ирској. Никољска црква је мала и необично је то што се у њу улази са јужне стране цркве. Опширније о манастиру Никоље.

Манастир Раковица

Манастир Раковица се налази у насељу Раковица, неких 10км од центра Београда. Верује се да је овај манастир настао током 14. века. Прва монашка школа у Србији је отворена управо у манастиру Раковица. Велики број верника посећује овај манастир јер се ту налази гроб патријарха Павла.

kompleks manastira rakovica

Осим њега у манастиру Раковица су сахрањене и друге знамените личности попут патријарха Димитрија,Тодора Обреновића (син Милоша Обреновића), Васе Чарапића, једног од вођа Првог српског устанка. У склопу манастира се налази чудотворан извор Свете Петке за који се верује да помаже у лечењу разних болести. Опширније о манастиру Раковица.

Манастир Стубал

Манастир Стубал се налази у истоименом селу недалеко од Краљева и Врњачке Бање. У манастиру се налази камен који подсећа на стуб по чему је и овај манастир и добио име. Верује се да овај камени стуб који је остатак од старог манастира има чудотворна дејства.

manastir svete petke Stubal
Манастир Свете Петке у Стублу – Фото: Мирољуб Костић

Оно што овај манастир одваја од осталих јесте и Библијски парк. Око манастира се налазе реплике Јерусалимских светиња, Голготе, Христове гробнице, макете планине Синај. Од 2000. године манастир је добио на дар из града Јашија, покров свете Петке и од тада се сваког петка служи молебан и износи покров Св. Петке ради целивања. Опширније о манастиру Стубал.

Манастир Рача

Манастир Рача је удаљен 6км од Бајине Баште. Смештен је у подножју планине Таре. Окружен је изузетним туристичким местима попут националног парка Тара, кањона реке Дрине. Недалеко од манастира се налази и Мећавник (Дрвенград).

manastir raca kod bajine baste
Манастир Рача код Бајине Баште – фото: panacomp.net

У манастиру се једно време чувало Мирослављево јеванђеље а Патријах Павле је у два наврата био монах у овом манастиру. Према предању, оснивач манастира је био краљ Драгутин, чији део моштију се данас чува у овом манастиру. Данас се налази под заштитом државе као културно добро од изузетног значаја. Припада епархији жичкој Српске православне цркве. Опширније о манастиру Рача.

Манастир Средиште

Недалеко од Вршца, у селу Мало Средиште смештен је манастир Средиште посвећен Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Манастир је саграђен на падини са које се пружа сјајан поглед на српски и румунски део Баната.

manastir srediste kod Vrsca

Сматра се да је манастир изградио деспод Јован Бранковић крајем 15. века. У манастиру се чува чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице. Опширније о манастиру Средиште.

Манастир Свети Сисоје

На 15-так километара од манастира Раваница, крај реке Црнице, смештен је велелепни манастир Светог Сисоја Синаита (Сисојевац). Манастир припада Епархији браничевској. Као ктитор овог манастира помиње се монах Сисоје Синаит који је и сахрањен у манастиру.

manastir sisojevac

Верује се да је изграђен крајем 14. века. Манастир се налази у селу Сисевац а у околини манастира се налази неколико већих градова: Деспотовац, Ћуприја, Параћин и Јагодина. Опширније о манастиру Свети Сисоје.

Манастир Ајдановац

Ајдановац се налази у близини Прокупља на обронцима планине Велики Јастребац. Смештен на веома живописном месту са надморском висином од око 750 метара он је данас једини сачувани средњевековни манастир у Топлици.

Ajdanovac

Занимљиво је да постоји предање да је манастир добио име по турском бегу по имену Ајдан који је сачувао овај манастир од пустошења. Удаљен је од Прокупља 27км, а од Блаца око 15км. Припада Епархији нишкој и заштићен је као културно добро. Опширније о манастиру Ајдановац.

Прочитајте: Чудотворни извор манастира Ђунис

3 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here