Где леже мошти наших задужбинара Немањића?

0
6318
Прегледа
nemanjici

ВЕЛИКИ ЖУПАН СТЕФАН НЕМАЊА (Симеон) – Сматра се једним од најзначајнијих српских владара и родоначелником династије Немањића. Умро је 1200. године као монах у Хиландару, а његове мошти данас леже у манастиру Студеница.

СВЕТИ САВА (Растко) – је био српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Преминуо је у Бугарској у Трнову 1236. године. За време Османског царства његове мошти су спаљене на Врачару у Београду, на месту где се данас налази Храм Светог Саве.

ВУКАН НЕМАЊИЋ – Најстарији син Стефана Немање. Попут оца носио је титулу Великог жупана. Након смрти свога оца улази у сукоб са братом Стефаном (Првовенчаним) али захваљујући Растку долази до измирења између завађене браће. Умро је 1208. године а његове мошти данас почивају у манастиру Морача.

ДМИТАР НЕМАЊИЋ – Био је српски жупан и син Вуканов.  Као монах Давид постао је светитељ у Српској православној цркви. Умро је крајем 1286. године и сахрањен у својој задужбини, манастиру Давидовици.

КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – Био је српски средњовековни владар (1196–1227) и први крунисани краљ међу Немањићима, због чега је назван Првовенчани. Његове мошти се налазе у манастиру Студеница.

СТЕФАН РАДОСЛАВ НЕМАЊИЋ – Он је најстарији син Стефана Првовенчаног. Наследио је оца на престолу 1227. године а његова владавина се окончала почетком 1234. Није позната тачна година његове смрти. Сахрањен је у манастиру Студеница.

СТЕФАН ВЛАДИСЛАВ НЕМАЊИЋ – Био је српски краљ и син Стефана Првовенчаног. Ктитор је манастира Милешева где је и сахрањен. Током његове кратке владавине пренете су мошти светог Саве у манастир Милешева.

ПРЕДИСЛАВ (СВЕТИ САВА II) НЕМАЊИЋ – Син краља Стефана Првовенчаног и трећи српски архиепископ. Умро је 8. фебруара 1271. године. Његове мошти налазе се у храму Светих Апостола у Пећи.

СВЕТИ КРАЉ УРОШ I ( ВЕЛИКИ) НЕМАЊИЋ – Такође син краља Стефана Првовенчаног. За време своје владавине учврстио је српске границе и пресудно утицао на развој рударства у нашој земљи (довео је немачке рударе Сасе у Србију). Сматра се за једног од најважнијих српских владара 13. века. Његови посмртни остаци су лежали у Сопоћанима, седамдесетих година прошлог века, када их је археолошкиња С. Јуришић разбацала и то без дозволе антрополошког прегледа,тако да данас он нема свој гроб. Зна се само да његова лева рука лежи данас у манастиру Пива.

СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН – био је краљ Србије од 1276. до 1282. године и краљ Срема. Син је Стефана Уроша I и Јелене Анжујске од рода фрушког. При крају живота се закалуђерио и остао је познат као Преподобни Теоктист. Умро је 1316. године у Дебрцу и пренет је у манастир Ђурђеви Ступови, где се његове мошти  и дан данас налазе.

СВЕТИ КРАЉ УРОШ II МИЛУТИН – највећи заджбинар од свих Немањића , подигао је 42 цркве у Србији и градио светиње на Светој Гори, Солуну, Цариграду, Софији и Јерусалиму. Његове мошти сада леже у Бугарској престоници у цркви Свете недеље.

СТЕФАН УРОШ III ДЕЧАНСКИ – Милутинов син је добио надимак по његовој задужбини Високим Дечанима. Умро је 1331. године и сахрањен је у гробници коју је сам подигао у Високим Дечанима.  За време његове владавине почело је ширење српске средњевековне државе. Водио је српску војску у чувеној битци код Велбужда у којој је потукао далеко моћнију Бугарску војску.

ЦАР СТЕФАН УРОШ IV ДУШАН СИЛНИ – Прво је био краљ до 1331- 1346. године, када се крунисао за цара и под титулом владао све до своје смрти 1355.године. Никад није проглашен за светитеља због сумње да је убио оца. Његове мошти почивају у цркви Светог Марка на Ташмајдану. За време његове владавине Србија је била једна од најмоћнијих земаља у Европи.

Прочитајте: Четири разлога зашто Цар Душан није проглашен за светитеља

ЦАР СИМЕОН СИНИША (ПАЛЕОЛОГ) НЕМАЊИЋ – Био је син краља Стефана Дечанског и полубрат цара Душана. Након смрти Душана Силног одметнуо се од цара Уроша и себе прогласио за цара Срба, Ромеја и Албанаца (владао је јужним деловима царства, Епиром, Тесалијом и Албанијом). Умро је 1371. године.

СВЕТИ ЦАР УРОШ V – Наследио оца Душана напрестолу, и владао до своје смрти. Његова владавина је упамћена као период пада и распадања царства. Умро је 1371. године, а његове мошти почивају у фрушкогорском манастиру Јазак.

ЈОВАН УРОШ (ДУКА ПАЛЕОЛОГ) НЕМАЊИЋ – Син цара Ромеја и Срба и целе Албаније Симеона Синише Немањића. Последњи је мушки изданак династије Немањића. Његово царство је надвладало Урошево за неколико година. У Српској православној цркви прославља се као светитељ Јоасаф. Ктитор је манастира Метеори где је и сахрањен.

ВРАТКО НЕМАЊИЋ – Српски војвода, кнез и жупан из средине 14. века. У народној поезији је познат као Југ Богдан. Сахрањен је у задужбини свога деде Дмитра Немањића, манастиру Давидовици код Бродарева.

КНЕГИЊА МИЛИЦА ХРЕБЕЉАНОВИЋ (НЕМАЊИЋ) – Срењевековна владарка Србије, жена српског кнеза Лазара,  списатељица и православна светитељка. Њен отац био је кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Основала је манастир Љубостиња у којем се замонашила и добила име Евгенија. У манастиру Љубостиња је умрла 1405. године где је и сахрањена.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here