Храм светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима

0
2943
Прегледа
hram-svetog-cara-konstantina-konjevici

Храм светог цара Константина и царице Јелене се налази у Коњевићима код Чачка. Црква припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Историја храма светог Цара Контантина и царице Јелене

Храм Светог Цара Константина и Јелене је подигнут 1780. године прилогом Карађорђа Петровића. Као брвнара трајао је све до 1925. године, када је подигнута на истом месту садашња црква.

Храм је 1935. године освештао Његово Преосвештенство Епископ жички Николај Велимировић. Том приликом је и донео мошти Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.

Године 1943 је гранатиран и тешко оштећен и такав је био све до 1950 године, када обновљен. Такође је страдао од земљотреса новембра 2010. године.

Обнова и данас траје са љубављу много добрих људи, како парохијана тако и верника читаве Србије.

Део моштију Свете великомученице Марине и делић светог Некатарија Егинског налази се у цркви Коњевићима.Толико поштовања имају Турци према овој светињи, да никад нису хтели дирнути ни у светињу, нити у имовину овог манастира.

vitraz hram svetog cara konstantina i carice jelene
Foto: telegraf.rs

Оно што јако занимљиво за ову цркву што се истиче од других, јесте по јединственом витражу урађеном у духу византијског иконописа – Предрага Марчета. Његови радови се издвајају од других, јер нигде у свету не постоји осим код нас у Србији, где је он лично радио.

Слава цркве је Огњена Марија која се слави 30 јула.

Локација цркве светог Цара Константина и царице Јелене

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here