Једна фреска код Пирота изненађује многе вернике који је први пут виде

0
6526
Прегледа
Manastir_Sukovo_Pirot
Манастир Суково - фото Википедија

Мистериозни манастир са овом фреском се налази 18. километара источно од Пирота код села Суково, на десној обали реке Јерме.

Манастир са необичним фрескама

Тајне и легенде о настанку манастира Суково сежу још у време Римљана када су ово место сматрали светим. Век и градња овог манастира су непознати али оно што га одваја од свих других су необичне фреске унутар манастира.

Наиме манастир Суково има две изузетно занимљиве фреске, јединствене у читавом хришћанском свету. На једној од фресака приказан је светац са животињском главом. У питању је Свети Христофор, а томе одакле му како много мисле псећа глава, постоје разне легенде.

sveti-kristofor-sukovo
Свети Кристофор – Фото: youtube printscreen

Ко је био Свети Христофор?

Једна од легенди о Светом Кристофору говори о томе да је он био припадник из племена људождера, такозваних „псоглавих“. Приликом једног ратног похода, римска војска је наишла на ово племе и заробила младића који је послат у Рим. Касније је тај младић упознао хришћанство и при крштењу добио име Христофор.

Како су у почетку хришћани били прогањани тако је и Христофор завршио свој живот мученичком смрћу и заслужио статус свеца. Претпоставља се да је управо та његова припадност племену људождера један од главних разлога зашто је приказан са животињском главом.

Друга легенда говори о томе како је свети Христофор био толико леп човек да није могао да се одбрани од жена. Молио се Богу да му у овоме помогне, а он му је даровао псећу главу, и муке са женама су престале.

svetiHristofor

Оно што је најинтересантније у вези са овим свецем је то што је једино у православној цркви приказан на анималан начин, док га католици приказују људским ликом.

Свети Кристофор и Исус Христ

Занимљива је и прича везана за овог свеца и Исуса Христа. Наиме у својим лутањима наишао је на човека који га је подучио хришћанству и доброти. Због своје снаге почео је да помаже људима преносећи их преко реке.

isus_i_sveti_hristofor
Свети Христофор носи малог Исуса – фото Викимедија

Једне ноћи, пробудило га је дете и замолило да га пренесе преко реке. Тада је подигао дете на рамена и загазио у реку. Сваким кораком који је чинио, дете је постојало све теже и теже, а вода све немирније, због чега је Христифор на пола пута помислио да ће се он и дете удавити. Међутим, то дете је био мали Исус Христ, који га је тада крстио, након чега је Христифор одлучио да напусти службу преношења људи и посвети се ширењу хришћанства.

О њему се мало зна, али извесно је да је умро као мученик око 251. на грчком острву Самосу. Одрубљена му је глава јер није хтео да принесе жртву паганским боговима.

У средњем веку приказ Христифора се могао наћи на улазима у многе цркве и на градским вратима јер се веровало да онај ко погледа лик свеца тај дан неће умрети и да може путовати било где јер ће га светац заштитити.

Прочитајте: Оваква црква не постоји нигде на свету а саградили су је Срби

Богородица са крилима

У овом манастиру се крије још једна необична фреска, Богородице са крилима.

Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Крститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица.

Sukovo-bogorodica sa krilima
Богородица са крилима – Манастир Суково

Изнад фреске, међутим, постоји бледи натпис који ову мистерију можда мало расветљава. Пише: “Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here