Како да знамо шта је воља Божија?

0
1433
Прегледа
bozija volja isus hrist

Како да знамо промисао Божији? Ево како је отац Гаврило Грузијски објаснио.

Један од верника је упитао оца Гаврила : „Старче, како да знамо шта је воља Божија?“

Зашто тражиш да знаш вољу Божију? Од тебе се само тражи да твориш десет заповести, да постиш, да се исповедаш и да се причешћујеш. Али од монаха и свештеника све се захтева. Треба да питаш своје срце.

И када те срце увери, то је воља Божија. Kада су светитељи молили Господа, Господ им је показивао Своју вољу. Нико, међутим не може да проникне у промисао Божију. Постоји воља Божија као Божје благовољење и воља Божја као Његово допуштење.

У другом случају, будући да нам је Бог дао савршену слободу, онда сви ми, и демони и људи, чинимо што год хоћемо. Али када Бог одлучи да се умеша, онда ни лукави духови ни ми људи не можемо ништа да учинимо.

На пример, била је воља Божија да изгоре Содом и Гомор. Није могло да буде никако другачије. Господ је хтео да учини крај оном окорелом злу.  Када се нешто догоди, неки кажу: „То је била воља Божија!“

Одакле то знају? Јесу ли они светитељи? Може човек поново да приведе у  православну веру двадесет људи. Али ни тада не треба да каже да је то била воља Божија, јер ти је Бог можда дао снагу и благодат које су ти биле потребне да поново приведеш, не двадесет, него четрдесет људи у веру. Ако се спремаш да учиниш нешто добро треба да кажеш:“ Нека буде воља Твоја“.

Промисао Божији свима управља. Бог некада допушта, а некад благосиља Својом вољом. Када о неком питању не знаш шта да радиш, шта да одлучиш, онда треба да се отвориш божанском промислу и да престанеш о томе да бринеш. „Нека буде воља Твоја!“ У стара времена тако су чинили када нешто нису могли да одлуче.

Извор: књига „Јуродиви човек Божији живот и подвизи Светог Гаврила Грузијског“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here