Kako se dostojno pričešćivati?

0
6222
Pregleda
pricescivanje.jpg

Ko se pripremio za Sveto Pričešće neka pažljivo pristupa.

Da vam samo kažem šta Sveta Crkva svojim zakonom, to jest kanonskim pravilima Svetih Otaca kaže o onima koji se privremeno odlučuju od Svetog Pričešća. Od Svetog Pričešća, dok se ne pokaju, Crkva odstranjuje one koji su namerno izvršili ubistvo.

Isto tako se od Svetog Pričešća odstranjuju svi oni koji se bave vračanjima ili koji su išli kod vračare (dok se ne pokaju). Pa onda ( dok se ne pokaju), sve one žene koje su izvršile abortus, jer je to nažalost, mnogo, veliki, vapijući greh pred Bogom i zato (zbog abortusa) naš narod i strada, i takve Crkva odstranjuje od Svetog Pričešća, kao i oni koji se nisu pomirili sa svojima bližnjima, koji imaju mržnje na bližnje svoje, koji ne mogu od srca da oproste. I njih Gospod odstranjuje od Svetog Pričešća, zato što smo mi rukotvorina Gospodnja, Njegovi smo, a On traži da – oprostimo.

Evo šta još kaže Pravoslavna Crkva

pravoslavni vernik, kao i dobar čovek je samo onaj ko pored molitvenog života redovno posti (drži sve postove) određene od crkve; Ko odlazi u Crkvu bar jednom nedeljno i bude na zajedničkoj molitvi, a najbolje je otići u nedelju, kada se služi Svete Liturgija – najsvetija služba. Ona počinje u osam ili devet časova ujutru. U zavisnosti od crkve određuje se vreme služenja Liturgije.

Ne može još  pravoslavni vernik da bude ako se ne ispoveda i ko se ne pričešćuje. Ko ovo nema navedeno, a kaže da je vernik ili da je dobar čovek, takav zavarava i sebe i druge. Jer, o ovome navedenome govore svi Svetitelji.

I  tako , blago meni, da pristupate sa mirnim srcem i čistim osećanjima i čistom savešću, da pristupate Gospodu da primite Prečisto Telo i Prečistu Krv Gospodnju. Jer vidite kako je Gospod zavoleo, da mu budemo srodni ne samo po duši nego i po telu. Mi smo, vidite, rod Njegov  i po duhu, i po  duši, i po telu. Vidite, kako se On daje bez rezerve, Sav se nama daje.  Prečisto Telo i Prečistu Krv nam daje, da imamo život večni. Sam Gospod Isus Hristos kaže:“ Ko ne jede telo moje i ko ne pije krv moju neće biti samnom u Carstvu Mome (raju). „

Izvor: Knjiga „Pouke starca Tadeja“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here