Какве су ти мисли такав ти је живот

0
1122
Прегледа
Starac_tadej_vitovnicki.jpg

Апостол Павле каже: “ Ти кажеш да верујеш, хајде покажи своју веру својим делима.“ И сатана верује па дрхће, али се противи Богу, противи се сваком добру. Многи овде на земљи сматрају себе невернима, али кад боље размислимо о себи самима видимо да не постоји ни једно разумно биће на земаљској кугли које не чезне срцем за истинским животом и за апсолутном љубављу. Апсолутна Љубав се не мења, она траје довека. Ми свим срцем чезнемо за апсолоутним добром, за апсолутним миром, уствари ми свим срцем чезнемо за Богом.

Бог је Живот.  Бог је Љубав, Бог је Мир, Бог је Радост. Ми срцем чезнемо за Богом, а мислима се противимо Богу.  Сатана верује па дрхће, али се противи. Исто тако безбожник није безбожник, него је увек противник Божији.

Дакле ми срцем чезнемо за Богом, али Му се противимо. Наше противљење неће нашкодити Богу, јер Он је Свемогући, али хоће нашкодити нама самима. Мисли расположења, жеље руководе наш живот. Каквим се мислима бавимо, такав нам је и живот.  Ако су наше мисли мирне, тихе, пуне љубави, доброте, племенитости и чистоте – онда је у нама мир, јер све мирне мисли дају унутрашњи мир који зрачи из нас, јер су наше мисли мирне, тихе , пуне љубави и доброте. Ако у себи носимо негативне, паклене мисли, онда је наш унутрашњи мир разорен.

Свети Оци о мислима кажу: “ Која год мисао разара мир и од које мисли немамо мира, та мисао је од демонских сила, не треба је прихватити и треба је одбацити.“ Ми треба да се трудимо за своје добро, да се у нама учврсти Мир, Радост, Љубав, Божанска. Отац наш Небески жели да Његова деца имају Његове Божанске особине, да смо пуни љубави, мира, радости, утехе, истинитости, племенитости. Господ жели, а и ми желимо да будемо кротки и смирени, јер она душа која је кротка и смирена она зрачи племенитост и доброту. Таква душа и кад ћути емитује из себе увек мирне, тихе таласе пуне љубави и доброте. Таква се душа не вређа кад је вређате и грдите, можете да је изударате, а она вас жали што се тако много мучите. Такви су малобројни на земаљској кугли, али због њих сунце греје и Бог нам даје благослов да живимо и да имамо све што нам је потребно за живот.  Ми треба мислено да се изменимо.

Извор: Књига „Поуке старца Тадеја“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here