Легенда о настанаку цркве Госпе од Шкрпјела

0
3763
Прегледа
Perast_-_Gospa_od_skrpjela.
foto : Wikimedia

Легенда говори да су два перашка рибара, браћа Мортичић, враћајући се из риболова, видели су на малом гребену надомак Пераста некакву светлост. Кад су се приближили, угледали су икону са ликом Мајке Божје и однели је у Пераст. Тада је народ одлучио да на том месту подигне цркву у Богородичину част. Икона је била неоштећена кад су је браћа донела у цркву. Исте ноћи је нестала, а следећег дана, нађена је на истом гребену одакле је и узета. Неколико пута, рибари су икону враћали у цркву, али је она необјашњиво нестајала преко ноћи и чудом се појављивала на врху гребена где су је рибари први пут пронашли. Пераштани су то схватили као знак са неба и заветовали се да ће Богородици у част на том месту саградити цркву. Тако је и било. Људи су почели да насипају камење око хриди. Успели су да од мора отму око 3000 квадратних метара, направе острво и на њему саграде цркву.

Данашња црква је највећим ђелом настала око 1667. године, јер је светилиште очигледно настрадало у великом земљотресу који је исте године задесио ово подручје. Једноставних је пропорција, састоји се од једног брода и капеле која је пресведена куполом високом 11 метара, рађеном у византијском стилу. Веза са бароком види се само у обради детаља, а црква је добила изразито барокни изглед тек изградњом округлог звоника, јединственог по форми, чија структура највјероватније произилази из одбрамбене функције.

Ikona-majke -bozije-gospe-od-skrpjela
Икона мајке Божије – Госпе од Шкрпјела – Фото: slobodnarijec.me

Поморци су пре одласка на дуге пловидбе обавезно посећивали ово светилиште и молили се пред чудотворном иконом за добар ветар у једрима и мирно море. Био је то читав ритуал којем су, поред помораца који су се спремали на пут, присуствовали сви чланови њихових породица и свештеници. У знак захвалности, поморци су са далеких путовања доносили заветне дарове. Били су то најскупљи и најскупоценији предмети – кинеске вазе, порцелан, злато, сребро, тако да се данас тамо налази богата ризница разних уметничких предмета непроцењиве вредности.

Посебно је интересантна прича о поклону који је цркви заветовала Јануета Кунић-Мијовић, у народу касније позната као Бокељска Пенелопа. Јануета је, чекајући двадесет година свог мужа да се врати са далеких путовања, златним и сребрним нитима и власима своје косе извезла слику горњег дела главног олтара цркве са иконом Свете Богородице. На извезеном лику видљиви су трагови старења жене која никад није губила наду да ће се поново срести са својим вољеним мужем. Њена плава коса временом је губила сјај и боју, што се уочава и на икони, јер је Јануета косу Богородице извезла својом косом.

Goblen-jacinite-kunic
Бокељска пенелопа – Фото:Борис Триван

Занимљиво је то што, сваке године на 22.јул, Бокељи настављају своју традицију обнове темеља острва, и баркама допремају камен и полажу га у дубине . Ова манифестација се зове „фашинада“ и циљ је да се учврсте темељи острва како би Госпа од Шкрпјела и даље красила поглед са Пераста.

Црква се налази у бококоторском заливу, један од најлепши места Црне Горе. Шкрпјел је стари назив за морско остврце, гребен – хрид – шкрти дар природе око којег су Пераштани вековима помагали природи да се створи то што је данас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here