Манастир Ајдановац

0
5000
Прегледа
Ajdanovac

Манастир Ајдановац се налази на јужним обронцима Великог Јастрепца у близини Прокупља. На веома живописном месту и на надморској висини од око 750 м, налази се једини сачуван средњовековни манастир у Топлици. Удаљен је од Прокупља 27 км, а од Блаца је удаљен око 15 км.

Манастирска црква посвећена Светом Ђорђу и припада Епархији нишкој Српске православне цркве. Заштићен је као културно добро од изузетног значаја.

Историја манастира Ајдановац

Не зна се поуздано чија је ово задужбина, али судећи по плочи на западном зиду која говори о историјату манастира, ктитор би могао бити неко од Немањића. Настанак манастира је временски најближи владавини краља Милутина. Манастирска црква је подигнута негде око 1321. године. Негде се помиње да је саграђена и непосредно по турском освајању Балкана. Постоји предање да је манастир управо добио име по турком бегу Ајдану који је сачувао манастир од каснијих пустошења.

У турским тефтерима из XV и XVI века се помиње манастир Ајдановац са веома великим имањем. У манастиру је постојала школа, а била је развијена и преписивачка делатност. Сматра се да је манастир први пут посрадао током прве сеобе Срба 1690. године.

Манастир је дуго био пуст, а обновљен је 1887. године. Бугари су га похарали и запалили 1916. године, а већ 1919. године обновљен је и подигнути су нови конаци. До 1936. године био је парохијска црква. Од живописа је веома мало сачувано.

manastir sveti djordje ajdanovac
Манастир Ајдановац – фотографија преузета са фејсбук странице манастира

Испод манастира извире веома хладна вода. Са тог извора настала је такозвана Здравињска речица.

Некада је овде бујао живот: у одмаралишту је преко лета боравило на стотине деце, а о празницима се народ окупљао, дружио и веселио.

Данас овде не постоји одмаралиште, али нема разлога да га поново не буде. Већ неколико година заредом Коло српских сестара из Прокупља организује сликарску колонију аматера из Прокупља и околине, и то у времену од 3. до 7. јула, јер је Ивањдан празник који манастир слави.

Веб адреса: фејсбук страница

Локација манастира Ајдановац

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here