Манастир Бијела

0
3374
Прегледа
manastir bijela

Манастир Бијела припада будимљанско-никшићкој епархији који се налази  у кањону реке Бијела, недалеко од Шавника (Црна Гора). Некада се манастир звао Туњомирски по оближњем брду. Данас носи име по реци која се налази у његовој близини.

Према народном предању манастир је задужбина Св. Јована Владимира и кнеза Вуловића из Бијеле. Основан је још у 11. веку и посвећен је Светом Георгију (Ђорђу). Оснивање манастира доводи се у везу са битком против Бугара (између 997. и 1002. године), који су, како историчари наводе, „прегазили све српске земље,  дошли до реке Таре,  где су их Дробњаци (народ који је живео у старој Херцеговини) сачекали и побили” и у спомен ове битке је саграђен манастир.

Прочитајте како је манастир првог српског светитеља Св. Јована Владимира постао албански.

pogled na manastir Bijela u Crnoj Gori

Манастир Бијела је у средњем веку био важан духовни центар Срба у то време. Пред полазак у Косовски бој овде се причестио велики број ратника. Кнез Лазар у своје време био велики добротвор манастира Бијела,  а кнегиња Милица приложила храму икону Пресвете Богородице.

manastir-bijela-pokraj-savnika

Први писани помен о манастиру имамо из 1656. године који се данас чува у Кијеву у Украјини. Како је манастир био место честог ангажовања локалног становништа на побуну против Турака, рушен је и спаљиван неколико пута. Последњи пут је обновљен  1887. године од стране игумана Дионисија.

У близини манастира се налази стари бор за који се сматра да је засадио Свети Сава. Манастир је окружен изузетно лепом природом и вредан посете.

Фотографије преузете са www.eparhija.me

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here