Манастир Ћелија Пиперска

0
4000
Прегледа
manastir-piperi-640x384

Манастир Ћелија Пиперска се налази 17 км од Подгорице, на ивици планинске висоравни изнад села Црнци. Манастир припада митрополији црногорско-приморској.

Историја манастира Ћелија Пиперска

Према првим изворима манастир је основан у првој половини 12. века од стране великог жупана Стефана Немање. Ова тврдња се оправдава чињеницом да је манастир окружен са две значајне ископине: једна од њих је Градина, из IX века, за коју се претпоставља да је била седиште Eпископије, а друга је Дјевич град, за који се мисли да је био женски манастир. manastir celija piperska Други извори везују манастир за 17. век, тачније за 1660. годину када се на ово место доселио Свети Стефан Пиперски. Тачна година рођења Св. Стефана није позната, али се зна да је родом из Жупе Никшићке, из породице Крулановић. Замонашио се у Mанастиру Морача. Бежећи од Турака крио се седам година у Ровачкој пећини, у Трмању. Одатле је отишао у „Скендеријске предјеле“, у село Горњи Црнци у Пиперима где је и обновио поменути манастир.

Подвизавао се овде око тридесет пет година. Упокојио се 1697. године, а већ 1704. године извађене су нетрулежне мошти из земље и пренете у Цркву. Посетивши манастир 1749. г. Партеније Павловић, викарни епископ Сремско-карловачке епископије, написао је тропар и кондак Св. Стефану. О значају овог Светитеља сведочи и чињеница да је једна од четири иконе које је 1925. г. сликао Урош Предић за Капелу на Ловћену, била и икона Светог Стефана Пиперског.

Манастир током 20. века

Манастир, захваљујући свом скривеном положају у планинама избегао оштећене за време Другог светског рата. Међутим након послератног терора комунистичке партије 1945. године разрушен, када је спаљена и манастирска библиотека. Касније је манастир обновљен као женски. После земљотреса 1979. године, покренута је његова обнова која је завршена тек 1994. године. Од 1988. године у манастиру је иконописачка школа.

Оно по чему је данас овај манастир врло познат, то је манастирски мелем Стефалаз, који сестре праве већ двадесетак година. Сестре имају издавачку делатност, иконописачку радионицу, баве се и израдом бројаница, крстића, керамичких иконица и пловке за кандила. У манастиру се данас чувају свете мошти ктитора манастира, Светог Стефана Пиперског. Посетиоци могу да се поклоне овој Светињи сваког дана од 8–18 часова.

Веб сајт: www.manastirpiperi.me

Локација манастира Ћелија Пиперска

Фотографије преузете са сајта: www.manastirpiperi.me

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here