Манастир Давидовица

0
5600
Прегледа
Manastir Davidovica

Манастир Давидовица се налази у југозападној Србији у близини села Гробнице (Гробаре), недалеко од реке Лим и насеља Бродарево (Општина Пријепоље). Припада Епархији милешевској и посвећен је празнику Богојављење.

Историја манастира Давидовица

Манастир Давидовица потиче из ХIII века. Током археолошких испитивања откривено је да је саграђен на остацима рановизантијске базилике из VI века. Манастир је подигао Вуканов син Дмитар који је у монаштву добио име Давид и он је као ктитор ту сахрањен. По његовом монашком имену манастир је касније добио име Давидовица.

Једини је српски манастир са сачуваним уговором о градњи, који је пронађен у дубровачким списима. Потписали су га 1281. године монах Давид и дубровачки градитељи. На основу историјских података верује се да је у близини Давидовице налазио двор Вратка Немањића (Југ Богдан у народној традицији).

Манастир је разорен половином 15. века од стране Османлија и био је у рушевинама све до краја 90-тих година. Манастир Давидовица је потпуно обновљен и реконструисан 1997. године. Остаци фресака су сачувани захваљујући конзеравцији 2011. године.

freska u manastiru davidovica
Сачувани остаци фрескописа у манастиру

У народу се верује да су овде сахрањена тела браће Југовића, која су посредством њихове сестре и кнегиње Милице, удовице кнеза Лазара, након Косовског боја овде донета и сахрањена. На то указују очувани споменици који се налазе у манастирском кругу. Овде је сахрањен и кнез Вратко, у народном предању познат као Југ Богдан. Јунаци косовског боја браћа Југовић вековима у Срба служе као пример храбрости и пожртвованости за своју отаџбину и народ. Занимљиво да се међу становницима села Гробнице, где се налази овај манастир, чува предање да породица Богдановић која живи у околини манастира вуче порекло од Југ Богдана.

Davidovica

Манастир Давидовица данас

Током археолошких истраживања, на простору манастира откривен је већи број скелета, као и један број лобања без скелета за које народна традиција сматра да припадају легендарним девет Југовића и десетом старом Југ Богдану. Управо због тих некропола село је и добило име Гробнице.

Давидовица је данас женски манастир. Поред цркве је извор са водом за који многи тврде да је лековита, посебно за особе које имају проблема са говором. На гробу монаха Давида дешавала су се многа чудесна исцељења, а његов гроб је поштован као гроб светитеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here