Манастир Дубрава

0
3602
Прегледа
manastir_Dubrava_Zlatibor
Манастир Дубрава - фото: zlatibor.org

Манастир Дубрава се налази на јужним падинама Златибора. Смештен је на узвишењу изнад кањона реке Увац. Припада Епархији жичкој. Манастирска црква је посвећена Светом Василију Острошком.

Историјат манастира Дубраве

О његовом настанку не постоји поузданих информација. Претпоставља се да је саграђен током 13. века као метох манастира Прибојска Бања.

Први пут се рушевине овог манастира помињу 1853. године али без података како је изгледао манастир пре рушења. Верује се да су га Турци опљачкали а затим спалили до темеља. Претпоставља се да је манастир струшен у исто време када су Турци разорили манастир Прибојска Бања и манастир Увац. Манастир је обновио монах Данило, игуман манастира Увац. Током археолошких ископавања 2004. године откривени су остаци манастирског храма, фрагменти средњевековне керамике и неколико стотина млетачких дуката.

manastir_Dubrava
Манастир Дубрава – фото: Google / Марко Баиновић

Легенде, веровања и приче о манастиру Дубрава

Постоје многе приче и легенде о овом манастиру. Према причи монаха Данила, у сну му се јавио блаженопочивши патријарх Герман и рекао да крене долином Увца и да потражи изгубљени манастир. У сну му је казао и да се у манастиру крије велико благо и да ће захваљујући њему имати средстава да обнови манастир. Монах Данило је послушао сан и лутајући околином Увца приметио је стари храст. Ту је ускоро схватио да се налази у остацима храма. Захваљујући мештанима и Заводу за заштиту споменика културе из Краљева кренуо је у рашчишћавање терена. Међу пристиглим мештанима био је и Митар Ђуровић из Горње Јабланице, који је копајући, у скривници пронашао 260 млетачких дуката из 16. и 17. века.

По причи годину дана пре него што ће пронаћи дукате, Господ је на чудесан начин благословио руке овог мештанина. Наиме, док је палио свеће са монахом Данилом, његове руке су попримиле воштано-жуту боју, чиме му је Господ наговестио да ће управо он пронаћи закопано благо. Постоји и једна прича везана за изградњу цркве Светог Василија Острошког и ктиторе овог храма породицу Стојановић из Америке. Наиме, Пресвета Богородица указала се у сну Горану Стојановићу, Србину из Америке, који двадесет година није могао да има децу, рекавши му да дође у Дубраву и донира изградњу цркве. Када је он, као ктитор, 2007. године помогао изградњу цркве Светог Василија Острошког добио је ћерку, а када је подигао и црквени звоник 2008. године добио је и сина.

pogled na lokaciju manastira
Поглед ка узвишењу где се налази манастир

Локација манастира Дубрава

Манастир се налази у селу Стубло подно Златибора. До самог манастира постоје путокази дуж путева тако да није тешко доћи до њега. Налази се неких 12 км од манастира Увац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here