Манастир Фенек

0
4615
Прегледа
Manastir Fenek u Sremu

Манастир Фенек је мушки манастир који припада сремској епархији. Налази се у близини Јакова, 25 километара од Београда. Манастирска црква посвећена је светој мученици Параскеви (празнује се 26. јула одн. 8. августа по новом календару).

Историја манастира Фенек

Према народном предању манастир је саграђан у другој половини 15. века а основали су га Стефан и Ангелина Бранковић. Први писани траг о овом манастиру налази се у минеју јеромонаха Захарија из 1563 године. Манастир је био под турском окупацијом све до 1717 године након чега пада у руке Аустроугара.

Крајем 18. и почетком 19. манастир Фенек је био у центру неколико историјских догађаја. У њему су се 1788. састали кнез Алекса Ненадовић и аустријски цар Јосиф II. После пропасти Првог српског устанка 1813. у њему су месец дана боравили вожд Карађорђе и његов син Алекса, о чему постоји и спомен плоча. Такође том приликом све до 1815. овде су боравили студенички монаси заједно са моштима св. краља Стефана Првовенчаног (у монаштву Симона). Ту је био и један Карађорђев сусрет са протом Матејом.

Fenek
Манастир Фенек

Током Првог светског рата манастир је запаљен а у Другом 1942 године готово сасвим разорен.

Манастир је обновљен 1991 године када је постао женски манастир и тако је био све до 2006 године када је у њега дошло мушко монаштво са монасима из Сопоћана и Дечана.
Манастир је данас заштићен као културно добро од изузетног значаја.

Веб сајт: www.manastirfenek.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here