Манастир Гомионица

0
7881
Прегледа
Kompleks-manastira-Gomionica-1024x737
Комплекс манастира Гомионица - фото: Туристичка организација Републике Српске

Манастир Гомионица се налази у Републици Српској у селу Кмећани, удаљен око 42 километра од Бања Луке. Манастир припада епархији Бањалучкој и посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице.

Историја манастира Гомионица

Постоје многа народна предања о настанку овог манастира. Према једном од њих Гомионица је задужбина великог жупана Стефана Немање и Светог Саве. Друго предање говори да је манастир задужбина султаније Маре, ћерке деспота Ђурђа Бранковића и жена султана Мурата II . Треће предање говори да је оснивање манастира приписано извесном кнезу Обраду који је овај храм подигао после турског освајања Бихаћа. С обзиром на сва ова предања вероватно је манастир настао негде у периоду између 14. и 16. века.

У каснијем периоду током османско-аустријских ратова манастире је опустео. Верује се да је то било крајем 17-ог или почетком 18-ог века. Међутим већ 1714. године се из једног рукописа види да се те године монаштво вратило у Гомионицу. Од 1714. године па до пред крај четврте деценије 18. века у Гомионици је, изгледа, текао редован манастирски живот. Нови рат 1737. године је приморао калуђере да, предвођени игуманом Пахомијем Кнежевићем, поново напусте Гомионицу и, носећи вредности из манастирске ризнице, потраже привремено уточиште у мирнијим крајевима на северу.

Фото : www.banjaluka-tourism.com
Фото : www.banjaluka-tourism.com

Још једна белешка датована у 1770. годину говори о поновној обнови Гомионице. Верује се да је током Првог српског устанка дошло до одмазде од стране турске власти и да је овај манастир поново оштећен и напуштен.

Crkva-vavedenja-presvete-bogorodice
Манастирска црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице – Фото: www.banjaluka-tourism.com

Манастир Гомионица је 1953. проглашен спомеником културе. У манастирској ризници су збирке икона из XVI — XIX века, старих рукописних и штампаних књига из XIV — XVII вијека и предмета уметничког занатства (Гомионички предмети).

Локација манастира Гомионица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here