Манастир Град (Градојевић)

0
3162
Прегледа
manastir grad gradojevic

Рушевине манастира Град се налазе у селу Градојевић у општини Коцељева. Територијално манастир припада епархији шабачкој. Манастир је био посвећен рођењу светог Јована Крститеља (Ивањдан).

Историја манастира Град

Историјских података о самом манастиру нема много. Верује се да је име села Градојевић управо изведено од манастира „Град“. Према писаним траговима из 1528 године који су оставили турци приликом пописа ових крајева наводи се да у селу Градовић (по том називу је Градојевић уписан у тефтере) постоје остаци средњевековне цркве која је ту постојала много пре доласка Турака.

Сматра се да је манастир стар много више него што се претпоставља управо због стила градње који се примећује у самим темељима манастира. Постоји веровање да је саграђен негде у периоду између 6 и 8 века, што значи да је манастир постојао пре доласка Срба на ове просторе. Најездом Монгола на Балкан у 13. веку манастир је потпуно уништен.

Неколико година након монголске инвазије предео око Мачве и Тамнаве припадне Србији којом су у то време владали Немањићи. Краљ Драгутин током 13 века обнавља ову светињу која географски није била далеко од тадашње српске престонице у селу Дебрцу.

Манастир Град у време Османског царства

Са доласком Турака на ове просторе велики број српских светиња бива напуштен. Током ослободилачких ратова против Отоманске власти манастир је коришћен као болница и школа. Обновљен је у потпуности 1813. године. Сматра се да је манастирска црква поново страдала када су Турци морали да се повуку 1869. године. По причи Турци су манастир гађали топом са оближњег брда док су у њему били ученици. Том приликом су ученици убијени и сахрањени недалеко од манастирског комплекса.

Новија историја и изградња нове цркве

Године 1943. Бранко Илић из Доњег Црниљева, потоњи монах Висарион, почео је да зида нову цркву од ћерпича, поред остатака темеља старе цркве.  Висарион је добио благослов да обнови манастир од камена, међутим он то није урадио већ је саградио нову мању цркву ван темеља старог манастира. Тај храм је постојао до шездетих година, када је његов једини монах оболео, умро и сахрањен у манастиру Каона.

Данас је видљива часна трпеза на којој је уклесан текст на постаменту часне трпезе, Висарионове цркве из времена Другог светског рата гласи:

„1813 + 1950 – Прилог М(анасти)ру СВ. Јован Н(аправи) Т(у)д(ом) (својим) Милутин Бошковић, постоље Великим Трудом и С корвљу Обнови Висарион И(лић)”.

casna-trpeza-1

Димензије манастира Град

Манастир „Град“ који је као црква саграђен у средњем веку, када је подигнут представљао је засигурно импозатну грађевину из тог периода, са његовим димензијама које су 17,30 метара дужине са апсидом, 9,70 метара ширине и зидовима од 60 цм. ширине зида.

По свему могућем да је имао једну куполу на сред цркве, и са све његовим украсима од сиге, мермера и белог камена. Могао је само да сагради један веома јак властелин или неки други владар који је владао овим крајевима.

Данас овај манастир чека своју обнову. У самом селу Градојевићу постоји иницијатива за обнову ове светиње.

Веб адреса: Фејсбук страница иницијативе за обнову

Локација манастира Град

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here