Манастир Лепавина

0
3205
Прегледа
Manastir Lepavina

Лепавина је манастир Митрополије загребачко-љубљанске Српске православне цркве. Налази се у истоименом селу у недалеко од града Копривнице у Републици Хрватској. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице.

Историја манастира Лепавина

Према старом локалном летопису, манастир Лепавина је подигнут по оснивању првих српских насеља у овом крају негде око 1550. године. Као његов оснивач помиње се монах из манастира Хиландара Јефрем Вукодабовић. Монах Јефрем је био пореклом Херцеговац, који је са два монаха из Босне саградио дрвену црквицу. Убрзо им се придружило још неколико монаха, а установа је, према летопису, проглашена манастиром. Манастир је више пута спаљиван и обноваљан.

Историја овог манастира је неодвојиво повезана са историјом Срба у Вараждинској области. Од када постоји водио је тешку борбу против покатоличавања локалног српског становништва. У овом манастиру је крајем 1692. године боравио и партријарх Арсеније III Чарнојевић.

Манастир је током Другог светског рата доживео тешке тренутке. Одмах после окупације братство је ухапшено и одведено у логор. Јеромонах Јоаким (Бабић) је убијен, а остали су монаси прогнани у Србију. 27. октобра 1943. манастир је бомбардован, манастирске зграде су готово сасвим разрушене, а црква и конак тешко су оштећени. После рата у манастир долази отац Симеон који га делимично обнавља. Залагањем загребачко-љубљанског митрополита Јована (Павловића), који је 1977. постао поглавар епархије, манастир полако враћа некадашњи сјај и важност.

Чудотворна икона Богородице Лепавинске

Bogorodica Lepavinska
Икона Богородице Лепавинске

За историју манастира Лепавине нераскидиво је везана чудотворна икона Пресвете Богородице Лепавинске. Настанак ове иконе датира с почетка 16. века и дело је непознатог аутора. Икони се с разлогом приписују чудотворне исцелитељске моћи.

Једна од чуда која су десила под прелепим манастиром Лапавина:
„Исцељење од рака у последњем стадијуму“
Нека жена са Крита која је била оперисана од рака на онколошкој клиници у Атини и лекар јој је тада рекао, ако прокрвари знај да је то крај. И жена је заиста после осам година прокрварила. Лежала је и плакала у постељи, јер је мислила да ће умрети. Њен муж, тужан и жалостан, саопшти њеној сестри, која је тек стигла са Егине. Сестра јој је донела уље из кандила да маже стомак. Рекла је да се моли, да не плаши ничега и оздравиће. Жена учини како јој речено,престадоше болови, истог часа оздрави од рака у последњем стадијуму.

Веб сајт: manastir-lepavina.org

Локација манастира Лепавина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here