Манастир Матејча

0
4370
Прегледа
matejca manastir
Фото panacomp.net

Манастир Матејча се налази у истоименом селу у Македонији удаљен 13 километара од Куманова. Смештен је на обронцима Скопске Црне Горе. Манастир је посвећен Пресветој Богородици.

Историја манастира Матејча

Према најстаријим натписима на грчком језику сматра се да је подигнут у 11. веку у време Исака Комнина, првог византијског цара из династије Комнина. Средином 14. века почета је обнова овог манастира од стране цара Душана, а завршена је од стране његовог сина Цара Уроша негде око 1357. године. Након обнове манастир је и постао задужбина цара Уроша и његове супруге Јелене Страцимировић. Манастир је у то време био познат јер је у њему живео и стварао српски композитор духовне музике са краја 15. века, Исаија Србин. После доласка Османлија манастир је почео да пропада. Његовом рушењу допринело је и скидање оловног крова током 18. века који је био искоришћен за покривање Ески џамије у Куманову. Током балканских ратова манастир је поново ушао у састав тадашње Краљевине Србије. Између два светска рата манастир је обновљен али је том приликом порушена првобитна мања црквица. Након Другог светског рата је одрађена нова рестаурација која је завршена 1960. године.

Манастир је поново оштећен 2001. године од стране албанских терориста који су током краткотрајне побуне манастир користили као штаб и центар за обуку.Том приликом су оштећене готово све фреске унутар манастира. Данас у селу Матејча које је већински настањено Албанцима (око 85%) живи око 350 становника српске националности (10%).

 Локација манастира Матејча

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here