Манастир Морача

0
6087
Прегледа
manastir moraca

Манастир Морача је српски средњевековни манастир у Црној Гори у општини Колашин. Налази се на десној обали Мораче у проширеном делу кањона. По њему је и манастир добио име. Манастир припада Црногорско-приморској митрополији.

Историја манастира Морача

Ктитор манастира је Стефан Вукановић Немањић, син краља Вукана и унук великог жупана Стефана Немање. Изграђен је давне 1252. године а сам датум градње и њен ктитор су наведени у натпису на надвратнику западног портала. У храму се налази и велики камени саркофаг – гробница, у којој је вероватно сахрањен ктитор Манастира, кнез Стефан. Осим мошти ктитора у манастиру се налазе и мошти светог Харалампија, тачније десна рука. За овог свештеномученика се верује да је умро у својој 113 години живота.

stefan vukanovic ktitor manastira
Стефан Вукановић – ктитор манастира

Доласком Турака на ове просторе манастир је спаљен 1505. године. Био је напуштен све до 1565. или 1570. године када је обновљен, под патронатом игумана Томе и Вукића Вучетића. Последњи напад Османлија на овај манастир десио се 1877. године али је том приликом манастир одбрањен од напада. Данашњи изглед манастира потиче из 1935. године када је учињена знатна рестаурација.

Фрескопис манастира Морача

У Морачи се налази и једна од најлепших и најзначајнијих иконописаних целина код нас. Стари живопис, из 1252. године, који је некада прекривао све зидове цркве, сачувао се сада само у ђаконикону, и то у лошем стању. Посебну вредност манастира чине фреске посвећене пророку Илији. Међу њима, има и оних из 13 века, као што су надалеко чувена „Гавран храни пророка Илију“, затим „Помазивање царева и пророка“, „Рођење Јована крститеља“ и др.

gavran hrani proroka iliju - manastir moraca
Фреска „Гавран храни пророка Илију“

Поменута фреска ,,Гавран храни пророка Илију” је на светској изложби икона 1952. године у Паризу награђена високим другим местом.

Сматра се да манастир има једну од најзначајнијих збирки икона у Црној Гори и Србији. Иконе настале у 13 и 18 веку припадају реду најлепших дела тог времена.

gavran hrani proroka iliju - manastir moraca
Мала црква Светог Николе

Манастирски комплекс се састоји од саборне цркве Успења Богородице, мале цркве Светог Николе и зграда конака. Испод манастира Морача је водопад Светигора, који са висином од 40 метара спада у један од најлеших у Црној Гори.

У манастиру се налази рука светог Харалампија.

Vodopad Svetigora
Водопад Светигора | Фото: mapio.net

Локација манастира Морача

У близини манастира планирана је изградња акумулације за хидроцентралу чија градња може да угрози сам локалитет манастира.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here